Slet

Den bedste rødvin til grill

Grillsæsonen er sat i gang. Men hvilken vin skal man vælge? Mad & Boligs anmeldere, Anders Grøndahl og Erik Morsing m.fl., vurderer seks vine, der passer godt til til rødt kød og pølser på grillen.

 

GRILL-OPSKRIFTER

Kyllingespyd med rustik tapanade

Grillet rødfisk

Grillede ferskner

 

Grillmad har det med at være kraftig kost, der kræver kraftig vin. Er der tunge traditionelle kødretter med oksekød og pølser på grillen, foretrækker de fleste en kraftig rødvin, men omstændighederne under en traditionel dansk grillaften gør, at der næppe er grund til at ofre flere hundrede kroner på en flaske vin. Ofte er vin i tre- eller femliters papkartoner ganske udmærkede til formålet.

I forvejen kan det være en vanskelig opgave at finde en vin, der går til oksekød i krydrede eller søde marinader og grillpølser med indhold, der kan spænde fra fedt og svinekød til oksekød med eksotiske krydderier. Ikke nogen nem opgave at finde en vin, der kan klare det hele.

Gå til Sydamerika, synes mange danskere at sige at dømme efter salgstallene over de mest importerede vine. Men i Danmark er det stadig supermarkederne, det trækker det store læs med at importere vine fra Chile og Argentina, og det virker, som om prisen stadig er bestemmende for, hvilken kvalitet vi får til Europa. Nærmere bestemt ikke den bedste, for de to chilenere falder helt igennem og hiver kun en enkelt stjerne hjem hver.

Grill mad eller ej. Heldigvis svigter Rhône og Norditalien ikke, og vi kan med sindsro anbefale smagningens tre 3-stjernede vine til forårets grillaftener. Det er ikke store vine i klassisk forstand, men robuste vine, der er meget velegnede til grillmad. De klarer de fleste typer grillmad, er vine som alle kan drikke, og så er de til at betale - i hvert fald to af dem.

 

Til de typiske grillretter
62,50 kr. *

???(+)

Muld, tobak, kirsebær, hindbær og lakrids i smagen. Vinen er tør og kraftig. Passer til traditionelle grillretter - en god steak med peber, kraftig marinade eller blot traditionelle grillpølser. Bør dekanteres.

Orsan Vignerons 2007 Côtes du Rhône
Cuvée du Sommelier
Frankrig
Superbest

 

Den er en kikser
75 kr.

?

Den er en populær vin på det danske marked. Duften er af pissoir, brændt gummi og sur kaffegrums. Meget dårlig vin. Glem den.

Tarapaca 2008 Camenere Reserva,
Maipo Valley
Chile
Skjold Burne

 

Spring den over
79 kr.

?

Storsællert på det danske marked. Utroligt nok. Smag af tjære og enorme mængder af solbær og vingummi, virker syntetisk. Giver sorte tænder og hovedpine. Helt unødvendigt at sejle den herop.

Tabali Reserva 2008 Syrah
Limari Valley
Chile
Vinens Verden

 

Klassisk og god grillvin
80 kr.

???

Flot duft, rank og robust vin med saft og syrlighed på en lækker krydret måde. God til de fleste grillretter og en vin, der vokser med opgaven, når stemningen omkring grillen kommer i vejret.

Solane 2006 Valpolicella Classico,
Ripasso Veneto
Italien
Philipson Wine

 

Bedst til de solide retter
110 kr.

??

Udmærket til klassiske kraftige grillretter, men virker en anelse træt i smagen og har en udtalt træsmag over sig. Glider ned sammen med stærkt krydrede grillpølser, men ikke en vin, man bliver forfalden til.

Guelbenzo 2005 Ribera del Queiles 'Evo'
Spanien
Brdr. D's Vinhandel

 

Til raffineret grillkøkken
129 kr. **

??? (-)

Fint sammensat vin med en høj alkoholprocent. Lidt for fin til grillpølser, bedre til en god bøf med salat, rosmainkartofl er og hvidløg eller samme tilbehør til et stykke lam.

Domainede Beaurenard2007 Côtes du Rhône
Villages, Rasteau
Frankrig
Domaine Brandis

 

 

????? Topvin (excellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

+ Godt køb
- For dyr

Det er ikke nødvendigt at hive de dyre vine ned fra hylderne, når der skal købes ind til grillaftenen, men afstem med hvad vinen er oppe imod af kød, marinader og krydderier.

Læs mere om: