Slet

Den ideelle jule-rødvin

Findes den overhovedet, den ideelle jule-rødvin? Svaret er ja. I Norditalien og Sydfrankrig. Med Toscana som et overraskende alternativ.

At kunne tæmme såvel rødkålen som de brunede kartofler er ikke så lidt af en udfordring for en rødvin. Der kræves en virkelig fast hånd og godt med muskler for ikke at blive blæst ud af julestuen. Surt og sødt i samme ret er en næsten umulig opgave for en vin.
Men Piemonte i Norditalien har med sin Barbera-drue en meget stærk førsteserv og ­baghånds-flugteren kommer tromlende med 200 kilometer i timen fra den sydlige Rhône-dal, hvor solen sammen med Grenache- og Syrah-druerne skaber en anden kødfuld, fast, ja magtfuld rødvin, der har saft og kraft nok til at tæmme både det sure og det søde.
Overraskende nok kan Toscana også levere god julevin. Det sker med distriktets undervurderede Vino Nobile, der med sin aromatiske og maskuline stil er et spændende alternativ.
Derimod bliver det her i testen endnu en gang bevist, at Cabernet Sauvignon-baserede vine, for eksempel fra Bordeaux, Chile og Argentina, ikke rigtigt fungerer sammen med julemaden.

Frugtbombe
60 kr.

(Normalpris: 79,50 kr.)
????
Til en flæskesteg med surt eller sødt klarer den sig fint, men er der tale om hele udtrækket til julemåltidet, vil den nok blive lidt klemt. En herlig vin er det dog med masser af urter, blomster og peber sat sammen i en perfekt balance.

Clos du Mont Olivet
2006 Côtes du Rhône
'Montueil la Levade'
Frankrig
Jysk vin

 
 
Blomme og tjære
119 kr.

???
Saftig og smækker med masser af blomme, lakrids, tjære og bacon i såvel aroma som smag. Krydret og viril står den fast imod julemadens mange forskellige smagsretninger.

Il Cascinone
2007 Barbera d'Asti 'Rive'
Piemonte, Italien
Adriat Vinimport

 
 
Toscansk Godbid
130 kr.

?????
Med sin maskuline frugt og sin detalje­rigdom af aroma og smag er denne Vino Nobile et spændende valg til jul. Toner af tobak, trøffel, tør bark og blå viol skaber en direkte smuk vin, der vil stå perfekt til for eksempel flæskestegen.

Ludola Nuova/Ruffino
2005 Vino Nobile di Montepulciano
Toscana, Italien
Hans Just A/S

 
Aristokratisk Barbera
100 kr.

(Normalpris: 150 kr.)
????
Topavleren Brovia leverer som sædvanlig en fremragende Barbera d'Alba, oven i købet til en god tilbudspris. Brea er en aristokratisk Barbera-vin, der samtidig byder på så tilpas meget saft og kødfuldhed, at den med lethed klarer julemaden.

Flli Brovia
2006 Barbera d'Alba 'Brea'
Piemonte, Italien
Domaine Brandis

 
 
Fed og lækker
119 kr.

?????
Med flot aroma, mørk frugt, blød, fed konsistens og dyb smag sidder den lige i plet til julemaden. Et suverænt produkt fra topavleren Domaine de la Soumade. Årgang 2006 er perfekt nu.

Domaine de la Soumade
2006 Côtes du Rhône Villages, Rasteau, Cuvée Prestige
Frankrig
Superbest/Gobi Vin

 
 
God men ikke til jul
130 kr.

(Prisen er ved køb af 12 flasker)
?? (-)
Den byder på masser af solbær og stilig Cabernet Sauvignon-frugt, men det passer bare ikke rigtig til julemaden. Så alle denne vins kvaliteter ufortalt scorer den lavt i denne forbindelse.

Catena
2003 Cabernet Sauvignon
Mendoza, Argentina

www.philipsonwine.com

 

 

????? Topvin (excellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(+) Godt køb
(-) For dyr

Læs mere om: