Slet

Det skal du spise i 2012

Dyrk, smag og bag i det nye år, hvor du bl.a. skal indtage nordisk tang, kamille og mad fra naturens store spisekammer.

Det kommende års madtrends sætter fokus på kvalitet, autenticitet og back to basic. Og allerhelst med råvarer fremstillet af små, lokale producenter. Vi giver dig en top 10 over madtrends i 2012.

1. Grød
Grød har - som en del af det nordiske køkken - været på vej i et par år. Nu ser grøden for alvor ud til at have fundet vej til vores hjerter (og maver). Den bløde grød passer godt ind i tidens store fokus på sundhed og pleaser også vores pengepung, da en portion grød sjældent slår bunden ud af budgettet. Det er 'back to basics' i smukkeste udgave.

2. Rene råvarer
Det nordiske køkken er stadig dominerende, og tendensen fortsætter. Vi lader de rene, gode råvarer tale for sig selv. Eksempelvis køber vi gerne de allerbedste gulerødder, som vi kan spise knasende rå eller koge forsigtigt og nyde med lidt salt og måske lidt smør eller koldpresset rapsolie.

3. Spis naturen
Måske har du som barn fået at vide, at du ikke måtte spise noget fra naturen. »Det kan være giftigt!« lød advarslen. Men i takt med at det nordiske køkken vokser fra restauranterne og ud i de danske hjem, vokser interessen også for at vide noget selv og at 'skaffe' sig mad i naturens vilde spisekammer.

Prøv Mad & Boligs mælkebøtte-smoothie

4. Kamille
Flere og flere restauranter er begyndt at bruge kamille som smagsgiver. Kamilleblomster vil helt sikkert dukke op i flere udgaver i detailhandlen i 2012. Køb dem og kom i gang med at eksperimentere.

5. Kød af god kvalitet
Lidt, men godt. Flere og flere sætter fokus på kødkvalitet og foretrækker at købe mindre udskæringer af topkvalitet fra dyr, som har levet et godt (og gerne økologisk) liv. Selv om op mod 75 pct. af alt kød sælges i supermarkeder, hvor udbuddet er småt og kvaliteten ofte ikke imponerende, så har ord som friland og økologi sneget sig ind, når det kommer til køb af kød.

6. Muslinger
Køb muslinger hos din lokale fiskehandler eller følg en af 2012's andre store tendenser og gå selv ud i naturen og saml dem.

Prøv Mad & Boligs opskrift på muslinger i cider og øl

7. Sund fastfood
Nærende og mættende fastfood lavet af gode råvarer er på vej frem, og i storbyerne dukker der flere og flere interessante tilbud op i denne kategori.

8. Fokus på producenten
Vi er vant til at høre om superkokke og sublime køkkenchefer. Men den nye tendens er, at det er bonden eller producenten af råvarerne, som spotlyset rettes mod.

9. Nordisk tang
I dag ser man en del nordiske toprestauranter eksperimentere med tangens smag, konsistens og kombinationsmuligheder. Det kan være vanskeligt at få fat i nordisk tang, men der findes bl.a. islandske netbutikker, som sælger det. Alternativt kan du bruge asiatisk tang, som er lidt lettere at få fat i. Og ellers må du ud i strandkanten og høste selv...

10. Mormorkager & japansk bagværk
Hindbærsnitter og brunsviger får deres store comeback, og i 2012 vil vi også se klassikere som studenterbrød, bondepige med slør, vandbakkelser og flere andre gamle travere i forskellige størrelser og former. Løfter vi synet og kigger ud i verden, ser det ud til, at det er toner fra Japan og Østen, der slår igennem. Nye former for lykkekager, sticky rice pudding eller okashi, japanske kager som bruges til teceremoni, er gode bud på nye trends.

Læs mere om: