
Det skal du vide, inden du køber en pastamaskine
Skal din pastamaskine være automatisk eller hånddrevet? Hvis du vil have svar på det og finde den rette pastamaskine til dine behov, skal du læse med her, hvor du også får de bedste opskrifter på autentiske italienske pastaretter, som du kan lave på din pastamaskine.
En pastamaskine er et must, hvis du gerne vil lave autentiske italienske retter. Den behøver hverken at være dyr eller avanceret, den skal blot være den helt rette pastamaskine til dig. Hvis du er vild med den fra start og kommer godt i gang med at lave hjemmelavet pasta, så vil det med tiden bliver meget nemt for dig, at trylle en autentisk italiensk pastaret frem på kort tid.
Er du i tvivl om, hvorvidt frisk hjemmelavet pasta er bedre end ”frisk” pasta fra supermarkedets køledisk eller hylde, så tro os, når vi siger ja. Den færdiglavede pasta er typisk industrielt fremstillet, lavet uden æg og landtidstørret ved lave temperaturer for at forlænge holdbarheden. Hjemmelavet pasta er derimod blød, mere skrøbelig, lavet med æg, godt mel og kræver meget kort tilberedningstid. Resultatet er bare mere autentisk.
Tip! Den første ret du skal lave med din nye pastamaskine!
Læs også: Sådan laver du hjemmelavet pasta
Sådan vælger du pastamaskine
Det eneste grej du rent faktisk skal bruge for at lave god hjemmelavet pasta er en stor arbejdsflade, en rullepind eller kagerulle og en pastamaskine. Resten handler blot om de rette ingredienser og erfaring. Du kan også lave pasta uden en pastamaskine, men så skal du have en ægte nona som læremester.
Når du går i gang med at undersøge markedet for pastamaskiner, vil du hurtigt opdage, at der findes mange muligheder og mange pastareligioner. Nogle vil mene, at La Chitarra, også kaldet pastaguitarren, er den eneste ægte pastamaskine, hvis man vil lave autentisk italiensk pasta, mens andre vil påstå, at enhver kok med respekt for sig selv burde eje en Marcato Atlas og så videre. Men du skal jo finde den pastamaskine, som passer til dig. Derfor har vi skåret dine valgmuligheder ned til tre overordnede. Nemlig disse:
1) Automatisk pastamaskine: Med en automatisk pastamaskine slipper du for besværet ved at ælte din egen pastadej. Du hælder blot ingredienserne ned i maskinen, og så mikser den dem selv til den perfekte konsistens og spytter så den type pasta, som du har valgt, ud. Det er da nemt! Fordelen er, at hjemmelavet pasta bliver noget du hurtigt laver flere gange om ugen. Ulempen er, at pastaen aldrig bliver helt så autentisk som håndæltet pastadej.
Pris: Ca. 1300 kr. Find fx denne pastamaskine her!
2) Klassisk pastamaskine: Når man siger pastamaskine er det den her maskine, som de fleste ser for sig. Den elegante pastamaskine i stål, der spændes fast på bordpladen og ved hjælp af mange forskellige valser kan lave alle dine yndlingspastaretter. Den er smuk, autentisk og drevet af knofedt. (Mange af disse findes også som automatiske pastamaskiner med motor, men så er prisen en lidt anden). Fordelen ved den hånddrevne pastamaskine er ægte pasta lavet af den gode håndæltede dej. Ulempen er, at det er krævende at lave store portioner.
Pris: ca. 700 kr. Find fx denne pastamaskine her!
3) Tilbehør til eksisterende køkkenmaskine: Mange gode køkkenmaskiner tilbyder pastavalser som ekstratilbehør, så hvis du allerede ejer en køkkenmaskine, som du er glad for, kan du undersøge, om den også har en pastamaskinefunktion. Fordelen er, at du ikke behøver at gøre plads til endnu en maskine i køkkenet. Ulempen er, at hvis køkkenmaskine går i stykker, kan du glemme alt om hjemmelavet pasta.
Pris: ca. 2000 kr. Find fx pastavalsesæt til Kitchenaid her!
Når du har valgt og købt din maskine, så er det bare med at komme igang med at bruge den. I begyndelsen skal du måske lige lære din pastamaskine at kende. Her får du en god grundopskrift på hjemmelavet pasta, som vil gøre det endnu sjovere at lege med den.
Grundopskrift på hjemmelavet pasta til din pastamaskine
Det skal du bruge til hjemmetlavet pasta:
- 200 g durumhvedemel
- 200 g fuldkorn tipo 00 - du kan også bruge fuldkornshvedemel
- lidt salt
- 3 æggeblommer
- 2 hele æg
- evt. lidt vand
Sådan laver du hjemmelavet pasta:
- Bland de 2 meltyper og salt i en bunke på bordet, og lav et hul i midten.
- Slå æggene ud, og hæld de 3 æggeblommer og 2 hele æg op i hullet, og bland det forsigtigt sammen, indtil du har en god fast og smidig dej.
- Tilsæt evt. en lille smule vand, hvis dejen føles for tør.
- Pak dejen ind i køkkenfilm, og læg den i køleskabet. Lad den ligge 30-60 minutter, til den samler sig, inden den rulles ud på pastamaskinen.
- Del dejen ud i mindre stykker, og rul først dejen ud i plader, til den har en passende tykkelse – hvor tyndt du ruller pastaen, er et spørgsmål om smag, så prøv dig frem.
- Derefter ruller du den igen igennem maskinen (du kan fx få en pastamaskine her), som skærer pastaen i den ønskede form, fx spaghetti/tagliolini, tagliatelle eller pappardelle.
- Når du laver båndpasta, er det en god idé at drysse den med lidt mel og lægge den i små ‘reder’ på en bageplade eller bakke, indtil pastaen skal koges.
Tip: Disse 10 ting skal du vide om pasta
3 autentiske pastaretter du kan lave på din pastamaskine
Den gode grundopskrift kan du bruge til at lave nogle af de ægte italienske retter, som kræver en hjemmelavet pasta fra pastamaskine. 3 af dem får du her:
3 pastaretter til pastamaskine


Spaghetti Vongole
Pasta:
- 500 g hjemmelavet spaghetti.
Sauce:
- Ca. 15 hjertemuslinger per person
- 2 dl tør hvidvin
- 1 skalotteløg
- 4 fed hvidløg
- Smør
- Olivenolie
- Bladpersille
- God parmesan
- Skyl mulingerne grundigt og lad dem ligge i koldt letsaltet vand i mindst en time. Kassér de muslinger, som ikke vil åbne sig eller virker dårlige.
- Hak løg og hvidløg fint.
- Steg hjertemuslingerne, løg og hvidløg i en klat smør og lidt olivenolie. De skal ikke brunes.
- Hæld hvidvinen over og kog op indtil muslingerne åbner sig.
- Kog så bladpersille og spaghetti med.
- Løft den færdige spaghetti ud og vend den med en skefuld smør.
- Anret spaghettien på en tallerken, kom muslingerne ovenpå og øs en smule sauce på.
- Pynt med frisk parmesan og bladpersille.
Af Gitte Heidi Rasmussen / Foto: Betina Hastoft.


Pasta med rosmarin, græskar, bacon og gorgonzola
Pasta:
- 400 g hjemmelavet Fettuccine lavet på durummel, æg, salt og vand og med en tykkelse på 1-2 mm og en bredde på ca. 1 cm.
- 1 butternutsquash, mellemstor
- 150 g lufttørret bacon
- 1 hakket skalotteløg
- Olivenolie
- 3-4 rosmarinkviste
- Salt og peber
- 150 g gorgonzola
- Skræl og halvér squashen, fjern kernerne og skær kødet i tern.
- Skær baconen i tern, steg dem sprøde og læg dem på et stykke køkkenrulle.
- Kog pastaen.
- Steg skalotteløg, græskar og rosmarin i olie ved jævn varme i 5-6 min., til de er møre. Tilsæt bacon og steg
- endnu 1-2 min.
- Bland med pastaen og krydr med salt og peber.
- Anret straks med en skive gorgonzola på og servér med det samme.
Af Gitte Heidi Rasmussen / Foto: Betina Hastoft.


Pasta med kødboller i tomatsauce
Tid: 35 minutter. Antal personer: 4-6
Pasta:
- 400 g hjemmelavet Fettuccine lavet på durummel, æg, salt og vand og med en tykkelse på 1-2 mm og en bredde på ca. 1 cm.
Kødboller:
- 500 g hakket oksekød
- 1 tsk. salt
- 1 fed hvidløg
- skal af ¼ usprøjtet citron
- 2 spsk. friskrevet parmesan
- 1 spsk. tørret oregano
- 1 æg
- salt og friskkværnet peber
- olivenolie til stegning
Tomatsauce:
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- olivenolie til stegning
- 1 lille dåse tomatpuré
- 1 dåse hakkede tomater (gerne med krydderurter)
- ¼ l bouillon
- salt og friskkværnet peber
Gremolata:
- ½ bundt bredbladet persille
- ½-1 fed hvidløg
- skal af ¾ usprøjtet citron
- 2 spsk. friskrevet parmesan
1. Kødboller: Rør kødet sammen med salt. Pil og hak hvidløg. Riv citronskal og parmesan. Rør hvidløg, citronskal, parmesan, oregano og æg i kødet. Krydr farsen med salt og peber, og form den til ca. 30 små runde kødboller. Brun kødbollerne i olie på en pande ved høj varme. Ryst jævnligt panden, så de forbliver runde, og læg dem til side.
2. Tomatsauce: Pil og hak løg og hvidløg, og steg dem i olie på en pande. Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater og bouillon, og lad det koge et par minutter. Læg kødbollerne i, og lad retten simre i 10-12 minutter. Smag til med salt og peber.
3. Kog pasta.
4. Gremolata: Skyl og hak persillen. Pil og hak hvidløg. Riv citronskal
og parmesan fint. Bland det hele.
5. Servering: Anret kødboller med tomatsauce oven på pasta eller spaghetti, og drys med gremolata og evt. lidt ekstra parmesan.
Af Gitte Heidi Rasmussen / Foto: Betina Hastoft.