Slet

Din kassebon er farlig

Sig nej tak, når kasseekspedienten tilbyder dig en kassebon, for den indeholder hormonforstyrrende stoffer.

Hver eneste dag - og nogle gange flere gange om dagen - får vi spørgsmålet ”vil du have bonen med?”. Vi overvejer et øjeblik og beslutter, om det er besværet værd, om vi har tid til at tjekke den eller planer om at bytte varen senere, men de færreste af os bekymrer os om, hvad kassebonen rent faktisk indeholder. Men det kan godt betale sig. I hver eneste kassebon er der nemlig en lillebitte dosis hormonforstyrrende stoffer.

Indeholder hormonforstyrrende stoffer

En helt almindelig kassebon er printet på termopapir, og det indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A (BPA). BPA er i forvejen forbudt i materiale, der har kontakt med fødevarer til børn under tre år, fordi det mistænkes for at være hormonforstyrrende, og der er en del uenighed om, hvor store mængder, der skal til, før stoffet er skadeligt for mennesker. Nogle dyreforsøg har vist, at der kun skal meget små doser til.  (Læs mere om forsøgene her

Trænger igennem huden

Samtidig beviste Daniel Zalko allerede i 2010 i et meget omtalt forsøg, at BPA kan absorberes gennem huden, og epidemiolog ved Harvard-universitetet Joe Braun påviste efterfølgende et højt indhold af BPA i kassedamers urin. Det er særligt skadeligt for gravide. (Læs mere her

Forbydes om 2 år

Nu er EU blevet enig om at forbyde stoffet i kasseboner, og Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen udtaler:

- Med forbuddet bliver ansatte og forbrugerne bedre beskyttet mod problematiske stoffer, som er en vigtig prioritet for regeringen. Bisphenol A er allerede forbudt i emballage til fødevarer, der er beregnet til småbørn. Derfor er det på tide, vi nu får et forbud mod brugen i kasseboner, som især arbejdstagere og også forbrugere kommer i kontakt med. (Læs hele pressemeddelelsen fra Miljø- og fødevareministeriet  her) 

Der vil imidlertid gå omkring to år, før forbuddet er færdigbehandlet i EU og træder i kraft. I mellemtiden er det op til den enkelte butik, om de vil udsætte forbrugere og medarbejder for BPA. Og det er op til dig, om du siger ”ja tak” eller ”nej tak”, når ekspedienten vifter med bonen. 

Læs mere om: