Slet

Druer fra Alsace

En vin fra Alsace smager af ren og skær drue og bærer præg af den jordbund, som vinstokken har vokset i. Det og ikke andet. Vinene er som hovedregel lavet på én af syv forskellige druer – hver især med deres helt unikke særpræg.

Syv smukke søstre af ædleste byrd. Omsværmede, yndefulde og charmerende. Selvsikre uden at være storsnudede. Og hver især med en sprød friskhed og underspillet sødme, der gør, at man ikke kan andet end at forelske sig. Sådan er de syv berømte druer i Alsace. Muscat d'Alsace, Sylvaner, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer. Samt røde Pinot Noir, der med sit rubinrøde spil adskiller sig lidt i udtrykket fra sine seks grønne søstre. Hver især er de stærke personligheder, som virkelig kender deres eget værd, som har baglandet i orden, og som har så meget at byde på, at de ikke behøver at byde sig til med billige tricks og hurtig smiger. Det er en af grundene til, at en vin fra Alsace ikke bare er et velsmagende, men også et både elegant og forholdsvis sikkert valg.

Den særlige smag af Alsace
Et fællestræk for alle vinene fra Alsace er et livligt frugtpræg, som skyldes, at de ikke fadlagres. Kun Pinot Noir, der er områdets eneste rødvin, kan fadlagres. Det, man smager, er den rene drue. Kun det og ikke andet. Påvirket på forskellig vis af klimaet og jordbunden. Allerede efter at have smagt nogle få vine fra området vil de fleste være i stand til at genkende den helt særlige stil. Nogle beskriver den som let krydret og næsten jordagtig mineralsk. Andre lægger mærke til den usædvanlige kombination af intens duft, smag og fylde, der overraskende er matchet med en næsten knasende elegant tørhed.

Ideelle vækstbetingelser
Nøglen til Alsacevinenes unikke karakter kan findes i områdets beliggenhed øst for bjergkæden Vogeserne. De høje bjerge beskytter vinmarkerne mod regnbygerne, og det giver et næsten fastlandsagtigt klima, som er solrigt, varmt og tørt. Vinområdet ligger imellem 200 og 400 meters højde og får derfor det fulde udbytte af solens stråler. Det giver druerne nogle ideelle betingelser for at udvikle sig optimalt. Samtidig varierer geologien i Alsace utrolig meget. Nogle steder er jorden let og tør, andre steder mere næringsrig og fugtig. Og med hele syv druer at vælge imellem vil man altid kunne finde én, der trives særlig godt under de givne betingelser. Vinen er som hovedregel lavet på én og kun én af de syv forskellige druer. På etiketten står der således Alsace - samt navnet på en af de syv druesorter.

 

Læs mere: ALSACES VINE

Læs mere om: