Slet

For dyre skuffelser fra Sydamerika

Dyre sydamerikanske vine er en gedigen skuffelse, som denne måneds smagning af topvine fra Chile og Argentina viser.

Den magre høst af stjerner i denne måneds smagning af rødvine fra Sydamerika underbygger i hvert fald en klar konklusion: De dyre sydamerikanske vine er ikke pengene værd. For 150-250 kr. flasken er det rimeligt at forlange en vis begejstring hos smagerne og i det mindste en lyst til at drikke et glas til. Men panelet var enige om, at pris og kvalitet ikke hænger sammen på denne del af den sydlige halvkugle. Som en af panelets deltagere konstaterede, er der uhyggelig lille forskel på en billig chilensk eller argentinsk rødvin til 60 kr. og så de dyre fra samme områder til priser over 150-200 kr. Vel har de fået lidt mere fadlagring, og druerne er sikkert også behandlet med større omhu, men det har ikke løftet vinene op i en anden klasse, og de er meget langt fra verdensklasse. Tænk på, hvad man kan få i Bordeaux og Bourgogne eller Piemonte og Toscana for 150-200 kr.

Det har ikke hjulpet meget, at en top­ønolog fra Frankrig rådgiver om produktionen af Barrandica, vin nr. 4, eller at det franske 2. cru-slot Leoville Poyferré er medejer af godset bag Cuvelier Los Andes - vin nr. 5. Uanset pris minder vinene meget om hinanden. De er i større eller mindre grad domineret af essensagtig smag og sødlig frugt og mangler smagsnuancer og karakter, som en vin til over 100 kr. bør have. Retfærdigvis skal det nævnes, at flere af de smagte vine har fået topkarakterer i den internationale vinlekture som Wine Spectator og Robert Parker, der kalder Nicolas Catena for en referenceramme for alle andre producenter i Argentina. Men vi sidder altså tilbage med fornemmelse af at være blevet snydt og drømmer os til Rhônedalen i Frankrig, hvor man for 100 kr. nemt får rødvin, der kan sætte samtlige seks sydamerikanere grundigt i skammekrogen. Begejstringen er svær at få øje på, og vinene er alt for dyre.

Rødvine fra Sydamerika

1. Andeluna
2005 Malbec Reserva, Argentina
Joh. M. Klein/Leisner Vine, 99 kr.* ?? (-) For dyr
* Prisen er ved køb af seks flasker

 

En vis elegance i stilen og en blød og rund smag, hvor peber og lakrids er mest dominerende. Men vinen mangler vinø-sitet og friskhed og er ikke noget, man for alvor tænder på.

2. Errazuriz
2006 Max Shiraz Reserva, Aconcagua Valley, Chile
H.J. Hansen, 120 kr. ??? (-) For dyr

Vil gerne være lidt bordeaux-agtig, men frugten smager af solbæressens. Selv om den er mere livlig og frisk end vin nr. 1, så er det stadig ikke noget hit og ikke prisen værd

3. Errazuriz
2006 Carmenere Single Vineyard, Chile
H.J. Hansen, 150 kr. ?? (-) For dyr

Denne vin har vundet et hav af priser, men medmindre man kan lide vin med smag af stikkelsbær og grønne blade, så er det lidt af et mysterium, hvad der gør den populær uden for Chile. Vi synes ikke om den, og heller ikke den er prisen værd.

4. Barrandica
2005 Mendoza, Argentina
Lars Bjørn Vinimport, 98 kr. ??

Fed, ja næsten flommet sødmefuld vin, der mangler liv, selvom den egentlig dufter meget godt af tobak og mejeri. Men alle smagsnuancer forsvinder i et bombardement af sødlig frugt, så det bliver en tung og kedelig omgang uden raffinement.

5. Cuvelier Los Andes
2005 Mendoza, Argentina
Philipson Wine, 170 kr. ???? (-) For dyr

Her er lidt af det raffinement, vi savner i de fire foregående vine. Man fornemmer en god syre bag frugtsmagen, så vinen får karakter og dybde. Klart den bedste vin i dette skuffende sæt sydamerikanske vine. Her er i hvert fald vin i glasset.

6. Catena Alta
2005 Malbec, Argentina
Philipson Wine, 250 kr. ??? (-) For dyr

Svært at finde smagsnuancer i denne ellers temmelig dyre vin, der virker endimensionel og ligegyldig. Og dog, er der en smule chokolade i smagen? Nå, uanset hvad så kan den slet ikke leve op til prisen, der må siges at være helt i skoven.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe
(+) Godt køb
(-) For dyr

SMAGERNE ER: MARIA GRØNLYKKE forfatter, BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen, NANA WAD sommelier, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.

Læs mere om: