Slet

En god kop te

Der findes ikke noget bedre i vinterkulden, end at sætte sig ned med en god kop te. Og det gør det kun bedre, hvis den bliver serveret i en smuk kop. Vi har fundet fire antikke kopper frem.

elsker du ikke også en god kop friskbrygget te? Den nye, ukendte drik te faldt hurtigt i folks smag, da den begyndte at blive importeret til Europa i begyndelsen af 1600-tallet. De adelige var først til at tage teen til sig, og borgerskabet fulgte efter. Med teens fremmarch fulgte behovet for særligt udstyr til det charmerende og sociale ritual, tedrikningen udviklede sig til. Vigtigst af alt var de fine kopper.

 

Den kinesiske tekop af porcelæn uden hank er dekoreret med celadonglasur i en delikat lysegrøn farve og indridset lotus. Mærket med buddhistisk symbol. »Den stammer fra Kangxi-perioden 1662-1722 eller måske senere,« oplyser Bruun Rasmussen. Dens højde er 5 cm. Hammerslag: 3.000 kr. hos Bruun Rasmussen.

Indvendigt har koppen fra Meissen Porcelænsfabrik malede blomster og insekter – udvendigt pousserede blå forglemmigejer og grønne blade. Begge dele er mærket med to krydsede sabler, som siden 1710 har været det verdenskendte varemærke på fornemt 
porcelæn fra Meissen. 
Ca. 3.800 kr. hos
 K&M Antiques.

Det musselmalede stel i helblonde fra Den Kgl. blev skabt af fabrikkens direktør Arnold Krog (1856-1931) som tilføjelse til det oprindelige, mere enkle stel. Den koboltblå farve kom fra norske Modum Blåfarveværk, grundlagt i 1770’erne. Hver ting er mærket med de velkendte tre bølgelinjer, der symboliserer Øresund, 
Store- og Lillebælt. 975 kr. 
hos Antikkram.

Den østrigske tekop af 
metal dekoreret med cloisonné har en indsats af 
porcelæn, så man ikke brænder læberne. Koppen med den svungne hank er fremstillet til det tyrkiske marked, hvor tekrus af glas og porcelæn i holder af metal er en traditionel, hverdagsagtig brugsgenstand. Hammerslag: 7.000 kr. 
hos Bruun Rasmussen.

 

Læs mere om: