Slet

En lækker mini-Amarone

De små, let bitre Valpolicella-vine får ofte lidt mere sul på kroppen, når man laver en ’ripasso’ på dem.

Det er smart fundet på, og det var firmaet Masi, der gjorde det første gang. Nemlig det at lade deres ofte lidt bitre Valpolicella-vin eftergære/passere hen over kvaset fra fremstillingen af den forgudede kødfulde, krydrede og evigt populære Amarone-vin, som stammer fra samme egn. Ripassare kalder de den øvelse og deraf navnet Ripasso.
Masi fik en gigantsucces ud af den idé. Fra at være temmelig vanskelig at sælge til andre end kendere fik deres Valpolicella mere sul på kroppen, og den blev mere fyldig og rund med en lidt flæsket og svesket eftersmag, der gik rent ind hos det brede publikum.

Det var helt tilbage i 1964, at Masi lancerede deres Ripasso med navnet Campofiorin. Ved systematisk at bruge dette navn på etiketten fik de en slags eneret på det og i 1988 endda patent på Ripasso-betegnelsen. Men succesen fik alligevel en masse andre aktører på markedet, som det hedder i finanssproget. Nu er det sådan, at man, trods Masis eneret, alligevel næsten ikke kan mase sig frem for ripassoer, skabt med mere eller mindre samme teknik som den oprindelige vin.

De er bestemt ikke lige gode alle sammen, for der er gået klam fidus i den ellers så lysende idé. Avlere og vinhuse, der ikke er belastet alt for meget af god samvittighed, finder deres mest benede Valpolicellaer frem, giver dem et tilskud Amarone-kvas og håber så, at de begynder at smage godt.
Sådan skabes mange af de mere vamle, flommede, men rigtig nok billige supermarkeds-Ripassoer.
Der er dog undtagelser, og en af de gode har vi med her i denne test. Nettos Botticato Ripasso, som endda sælges til to for 95 kr., er en rigtig dejlig, blød og alligevel frisk
Ripasso, som overstråler alle de andre billigvine, som vi har med i denne test.
 

Rødvin under 60 kr.

 

1. Salento Primitivo
Uden årgang, Puglia, Italien
Skjold Burne, 39,75 kr. ?

En flad og trist omgang næsten uden frugt og med en umoden, metallisk og grov stil, der er temmelig ucharmerende.

2. Rasteau
2007 Côtes du Rhône Villages, Frankrig
Fakta, 55 kr. ??

Solmoden og ret vinøs med en blød og smægtende stil og toner af peber, hindbær og jordbær. Men den er meget let.

3. Pigeonnier de Seguin
2006 Bordeaux, Frankrig
Flere supermarkeder (import: Chris Wine), 50 kr ?

Den vin plejer at være meget bedre, men denne gang virker den hård og kantet næsten uden frugt og med en tone af våd pels, der ikke er rar.

4. Colle Secco
2005 Montepulciano d'Abruzzo, Italien
Netto, 39 kr. ??

Solmoden og næsten sødlig med toner af brombær, vanilje og blomme. Alligevel virker den endimensionel og noget flommet i det.

5. Botticato
2006 Ripasso Valpolicella, Italien
Netto, 55 kr. * ???-????

Værsgo. Her kommer en ren, saftig og elegant italiener, der både har karakter, krudt og kød. Stilen er frisk, behagelig og velafbalanceret uden banaliteter og med vægt på ren frugt, lidt tobak, et strejf af blomme og en god fylde.

6. Saint Paulin
2006 Côtes du Rhône, Frankrig
Allerød Vinhandel, 59 kr. ** ???

Rar og kultiveret Côtes du Rhône med toner af tobak, peber, chokolade og solmoden frugt. Der er også et strejf af vanilje i denne gedigne hverdags- og weekendvin.

* To flasker for 95 kr.
** Ved køb af seks flasker, stykprisen er 64 kr.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr

SMAGERNE ER: MARIA GRØNLYKKE forfatter, BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen, NANA WAD sommelier, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.

 

Læs mere om: