Slet

En supergod portugiser

Noget tyder på, at de portugisiske rødvine står foran et comeback på det danske marked.

Stadig flere rødvine fra Portugal markerer sig flot i vores smagninger. Væk, eller i alt fald næsten væk, er de sure og benede vine uden frugt, som man ofte løb ind i i gamle dage. Ganske vist var der Dao-bølgen i 70'erne, men den kunne ikke helt kompensere for de mange smuttere, og så blev Portugal langsomt glemt.
Men nu kommer nyhederne, og de markerer sig med mørk, moden frugt plus den ægte portugisiske tørhed og rankhed tilsat en god krydderurtebouquet, hvor man ofte finder mynte, timian og salvie. Af og til kan der også snige sig en lækker tone af cigarkassetræ ind i aromaen, hvilket tilfører vinen et stænk af eksklusivitet på trods af, at den ofte er ret billig.
Den klare vinder her er Irmas Quinta da Garrida, der tilmed holder en fast pris på 59,50 kr. Det er en almindelig Dao, men hvilket herligt eksemplar af racen. Server den blindt for vennerne og lad dem få sig en overraskelse af de store. Dao-distriktet i Midtportugal er ved at træde ud i lyset.
Derimod har Toscana i Midtitalien for længst slået sit navn fast, blot ikke med billige dagligvine, men med store Brunelloer, Chiantier og Vino Nobile. Men denne gang leverer Toscana en herlig dagligvin på Sangiovese-druen via det store hus Cecchi og topåret 2006. Glem ikke den.

 

Rødvin under 60 kr.

1. Quinta da Garrida

 

2004 Dao, Portugal
Irma, 59,50 kr. ???? FAVORIT

En flot sag, der smager en del dyrere, end den er. Krydret og saftig med duft af mynte og en ren, tør smag af kirsebær, blomme og lidt tobak. Stilen er rank, og der er endda et ædelt strejf af cigarkasse i aromaen.

2. La Croisade
2007 Vin de Pays d'Oc, Cabernet/Syrah, Frankrig Aldi, 45 kr. ??

Den absolutte modpol til ovennævnte vinder. Kælen og noget leflende er denne rødvin, som er meget præget af eg og holdt i en sødlig portvinsstil med udpræget aroma af moden frugt og vanilje. Kan man lide disse ingredienser
i vin, er den til gengæld lige i plet. Men vi er forbeholdne.

3. Cecchi
2006 Sangiovese Toscana, Italien
Superbrugsen, 45 kr. ???

Frisk, saftig og ligetil. Letkrydret ren stil gør den perfekt til det italienske køkken. En meget klassisk all round-vin.

4. Falesco BRO
2005 Lazio, Italien
Superbest, 59 kr. ??/???

Moderne og meget saftig med en læskende og direkte smag, hvor man finder toner af moden frugt, soja og peber. Ikke særlig elegant, men man får meget vinsmag for pengene.
En del af smageholdet fandt den dog lige lovlig populær i stilen.

5. Vina Maipo
2007 Carmenere Reserva. Rapel Valley, Chile
Irma, 59,50 kr. ?

Gode årgange fra Portugal

Portugal er inde i en stime af vellykkede årgange, hvor
en tilpas mængde sol, vind og regn skaber saftige og vel-afbalancerede rød- og hvidvine.
Bid især mærke i årene 2003 og 2004 samt 2006 og 2007.

En temmelig kvalm bestseller skabt efter den sædvanlige, ludkedelige Chile-skabelon. Masser af sød frugt tilsat mynte, men også en underlig aroma af pelargoniejord og eddike.

6. Janáriz Fidelium
2006 Navarra, Spanien
Importante, 59 kr. ???

Det er ganske behageligt med den aroma af krudt og knaldhætter, der stiger op fra denne vin. Smagen er saftig og rå på samme tid med lidt tørrede urter i baggrunden. Stilen er kølig og elegant. En usædvanlig oplevelse, som vi endte med at tildele tre stjerner.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr

 

SMAGERNE ER: MARIA GRØNLYKKE forfatter, BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen, NANA WAD sommelier, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.

 

Læs mere om: