Nyd vinen som en dejlig del af hverdagen og træn på samme tid dine smagsløg, så du optimerer smagen af både vin og mad, siger Mad og Boligs vinekspert Nana Wad.
Slet

En vin har personlighed

At kende de vigtigste fagudtryk behøver hverken være blær eller sniksnak, mener Nana Wad, vinekspert på Mad & Bolig. Hun nyder først og fremmest vinen, men er også drevet af nysgerrighed efter at lære dens karakter at kende.

Måske er du også en af dem, der siger om en vin, at den bare smager godt. Eller hende, der står tøvende ved vinhylderne i supermarkedet, for hvordan var det nu lige, det var. Det er nemlig ofte en 'hende', der er mest usikker på valget og ikke som flere mænd går til vinsmagninger eller husker vinanmeldelserne fra bladene, viser undersøgelser. Så er den gode nyhed, at det kan lade sig gøre med en lille indsats og en stor åbenhed at lære at blive klogere på din egen smag - og på vinen. På den måde får du både en større oplevelse af at drikke vin, og du undgår fejlkøb og forvirring.
»Selvfølgelig er det i orden, at man bare synes, at noget smager godt. Men man får altså en større vin- og smagsoplevelse, hvis man ved mere om et produkt og finder sin egen smag: Hvad kan jeg lide og ikke lide,« siger Mad og Boligs vinekspert Nana Wad.

Bliv klogere på vin
 

• Hugh Johnsons årbog 'Vin' fra Politikens Forlag bliver opdateret hvert år. Den er nem at slå op i og fortæller om druer, vinudtryk og vinregioner. Bogen har vurderinger af mere end 6000 vine. 320 sider, 100 kr. (Politikens Forlag).

• Køb et smagshjul, der hjælper dig til at beskrive aromaen og smagen af rød- og hvidvin, f.eks. på www.aromadictionary.com

• Spørg din lokale vinhandler til råds - også om hvilken vin, der passer til hvilken mad.

• Slå druen op på nettet, f.eks. på www.vinforum.dk/vinensabc/druetype

• 'Den store vinbog' af Hugh Johnson fra Lindhardt og Ringhof er lige kommet i revideret udgave. Den er også en af Nanas 'bibler'.

• Skal du sætte vin og mad sammen, så se 'En vinpushers kogebog' af Michael Poulsen. Fra forlaget Ras Grafisk.

 

Få flere vintips her

Læs om hvor du køber vinen og hvad du skal se efter

 

 

Da uddannelsen til sommelier, vinekspert, blev etableret i Danmark i 2006, var Nana Wad blandt de første, der tog den, og hele hendes viden blev omsat i et ambitiøst vinkort til cafeerne. Vininteressen er ikke blevet mindre, selv om cafeerne nu er solgt. Hun er tværtimod blevet en af de få kvinder, der smager og vurderer vin i Danmark, hvilket egentlig er underligt, da kvinder ifølge diverse undersøgelser i højere grad end mænd ser ud til at være såkaldte supersmagere og tilsyneladende ofte står for vinkøbet i hjemmet.
Nana Wad mener ikke, at der er forskel på kvinders og mænds vinsmag, når det foregår på ekspertniveau, men på niveauet under - der hvor alle vi vinelskende amatører befinder os - er der en tendens til, at kvinder i højere grad foretrækker hvidvine eller de mere bløde vine, mens mænd går efter de kraftige sager. F.eks. lærer de fleste kvinder at elske den meget feminine drue Pinot Noir, som er en af Nanas egne favoritter. Det er en vanskelig og uforudsigelig drue, men i de rette kærlige hænder bliver den sød, blød og fløjlsagtig. »Som hvis du forestiller dig fornemmelsen af en silkesnor i munden,« som hun formulerer det.

Druen er levende

Nana Wad har i det hele taget en meget feminin vinkel på vin. Hun lægger vægt på, at druerne er et levende produkt, som tager smag og farve efter, hvordan og hvor de bliver dyrket. Og det er én af de ting, der bliver ved at fascinere hende ved vin - at f.eks. en Chardonnay-drue både kan blive til en tør og kølig Chablis, når den bliver dyrket i det nordlige Frankrig, og en fed, fadlagret sag, hvis den har struttet i den californiske sol.»Jeg er først og fremmest fascineret af vinens personlighed,« siger hun.
Men kvinderne er begyndt at dukke op i større og større grad i vinens verden, f.eks. ved Nana Wads vinsmagninger.
»Og der er nok en større tendens til, at kvinderne ikke er så bange for at stille de vigtige spørgsmål og være åbne over for nye ting,« mener hun, der f.eks. ofte bliver mødt med spørgsmålet, om hvorfor vinens smag eller duft bliver beskrevet med så mærkelige ord? Og her må hun så svare, at ordene faktisk dækker over vigtige informationer.
»Når f.eks. en vin bliver beskrevet, som at den dufter af petroleum, er det typisk for druen Riesling. Det siger ofte noget om selve fremstillingen af vinen eller området.«
Den kvindelige vineksperts bedste råd er dog, at man kaster sig ud i det og prøver at smage og dufte vinen for sig selv - og omsætter det til egne ord.
»Og så er det vigtigt at stole på sig selv og sin egen dømmekraft. Vin er en smagssag,« understreger Nana Wad.

Læs mere om: