Slet

Farvefanfare mønstermiks

Mod skal der til, men resultatet kan sætte humøret flere grader i vejret. Kig indenfor hos Mette Flauenskjold, der har sat kulør på sit murermesterhus og givet los for fantasien på vægge og lofter.

Mette Flauenskjold er typen, der flytter hvert fjerde år, fordi hun hele tiden må prøve noget nyt, og fordi hun elsker at indrette. Hun er overbevist om, at hendes far har rødder tilbage til sigøjnerne, og selv mener hun, at det kan være en del af forklaringen på hendes trang til konstant at søge nye græsgange. En anden mulighed, der nok er mere sandsynlig, er, at hun elsker at male og tapetsere. Og når det hele er overstået, så må hun jo nødvendigvis finde nye steder at gøre noget ved.

Passionen for farver og tapeter går meget belejligt godt i spand med, at hun som ejer af tapetbutikken Mandrup Poulsen Tapeter og internetfirmaet MixogMatch.dk både sælger maling og tapeter. Sammen med sin familie, der ud over ægtemanden Mikael Nørregaard også tæller børnene Anders og Anna, har hun gennemrestaureret en klassisk murermestervilla fra 1931.

Håndværk og sjæl ønskes
Familiens forrige hus var helt nyt, lækkert og velfungerende. Til gengæld var huset helt uden sjæl. Derfor ledte familien efter et ældre hus, der ikke var renoveret. De ville gerne have det gamle originale håndværk med blandt andet sildebensparket i massivt egetræ og gamle høje træpaneler i spisestuen. Frem for alt skulle huset være med separat køkken og spisestue og ikke med et stort køkken-alrum.

"Efter lang tids søgen var vi så heldige at finde det her skønne hus fra 1931, som kun har haft tre ejere i alt. Vi overtog huset efter en gammel dame på 92 år, som har boet her siden 1964," fortæller Mette Flauenskjold. Heldigvis havde den gamle dame ikke renoveret synderligt, så huset fremstod meget originalt.


Køkkenet med den humørfyldte tapetfotostat fra firmaet Eiffinger indrettet med den franske landstil for øje i samarbejde med firmaet Boform og dets chefdesigner Ove Skou. Elementerne hedder Frame og er fra Boform - boform.dk


Spring ud i mønstrene
Første gang kan det virke meget bastant, men hurtigt oplever man faktisk, hvor skønt det er, når nogen tør bruge farver og mønstrede tapeter på den måde, som Mette Flauenskjold gør.

I spisestuen er der brugt et blomstret tapet i beige og røde toner fra firmaet Cole & Son. Tapetet er specielt valgt ud fra farverne i kunstneren Jesper de Lunds aflange maleri. Mette Flauenskjold ser rummet som et godt bevis på, at man sagtens kan forene kunst med et mønstret tapet. Men hun indrømmer, at det ikke er den nemmeste opgave i verden. I tv-stuen er der skruet op for både farve og mønster med et meget iøjnefaldende tapet fra Designers Guild, der hedder Rheinberg lime.

»Når det drejer sig om virkelig spraglede tapeter, så anbefaler vi altid, at man kun bruger det på én vægflade. Ellers kommer det nemt til at virke for overvældende,« fortæller den farveglade tapethandler. En masse puder i samme farveskala er mikset på kryds og tværs i den flødefarvede sofa.

I entreen og gangen, der forbinder de to etager, er der brugt specielle metaltapeter, der får et meget levende udtryk, fordi de står og changerer i lyset.
»De giver rummet karakter på en fantastisk måde, som skal ses, før man helt forstår det,« siger Mette Flauenskjold og fortsætter ud i køkkenet.

»Er det ikke skønt at se et køkken medtapet? Her i familien er vi i hvert fald vilde med det, fordi man bliver i så godt humør, hver gang man kommer herud.« Og man må overgive sig, for der er både saft og kraft i det køkkenternede og blomstrede tapet, som faktisk er en fotostat, hvor hvert mønster måler 93 x 280 cm. En væg som den i køkkenet løber op i 1.600-1.800 kr.

Bryd stilen
Datteren Anna har fået et tapet, som mange mener bliver en ægte klassiker. Selv har ægteparret et meget farverigt og livligt blomstertapet fra firmaet Osborne & Little i deres rum, hvor mønsteret er taget med på pøller og puder. På spørgsmålet, om hun ville bo med lige så mange tapeter, hvis ikke hun solgte dem, kommer svaret prompte:


I forældresoveværelset er alt
nøje afstemt efter tapetet Tara
fra engelske Osborne & Little.
Selv krystallampen i loftet er
købt efter farverne på tapetet."Det er jeg ret overbevist om. Jeg kan lide at skabe stemning, og det kan du lynhurtigt med netop tapeter. Du kan give et kedeligt hvidt rum newyorker-stemning bare ved at sætte en fotostat af en skyline op. Eller du kan skabe fransk landstemning med et stribet tapet. Effekten er så eventyrlig, og mulighederne er så mange, at selv om jeg ikke solgte tapeter, ville jeg helt sikkert bo med dem alligevel."

Mettes tapettips

• Moderne tapet trykkes ofte på såkaldt smartpaper af kunstfiber, som er meget stærkt. Derfor kan man tapetsere ved at smøre lim på væggen og derefter sætte tapetet op.
• Vær opmærksom på at banernes mønstre passer sammen - det giver et både pænere og bedre resultat.
• Køb en kvalitetslim til tapetet som sikrer, at tapetet let kan skubbes på plads, når det er fæstnet på væggen.
• Brug tapet i begrænsede flader som fx bag hovedgærdet i soveværelset.

Få inspiration fra Mettes villa her

Se også:
Oase over byens tage

Læs mere om: