Slet

Fine sager

Man bliver glad af at omgive sig med smukke ting, og hvis tingene ovenikøbet er gamle, fyldes den sande antikelskers hjerte med ekstra glæde! Her får du fire flotte gamle sager og historien bag dem.

Opkaldt efter en båd

Dette fad er et kinesisk såkaldt Kraak-fad fra Ming Dynastiet. Det pudsige navn kommer fra den hollandske bådtype, som i 1600-tallet fragtede det eftertragtede kinesiske porcelæn til Europa. Det er dekoreret i underglasur og trods små brændingsfejl og glasurafslag landede hammeren på 3.000 kr. hos Bruun Rasmussen. 

Et ikon

Den brølende kronhjort er vel nærmest et symbol på god bedsteborgerlig smag. Men dyret får nærmest ikonisk status, når det som her er lavet af en ekspert, billedhuggeren Lauritz Jensen (1895-1935), som ellers gjorde det i porcelænsfigurer fra firmaet Dahl-Jensen. 9.200 kr. fik den hammerslag på hos Lauritz.com.

Til kongelig sovs

Saucekanden af sølv var en del af medgiften til prinsesse Caroline, da hun i 1829 blev gift med arveprins Ferdinand. Hun var Frederik 6.s ældste ugifte datter og havde derfor – som skikken var dengang -  titel af kronprinsesse. Efter hendes død i 1881 blev kanden solgt på auktion. I 2012 fik kanden hammerslag på 18.000 kr. hos Bruun Rasmussen.

Hennings dame

Billedhuggeren Gerhard Henning (1880-1967), der var selvlært, begyndte som maler og grafiker, kom på Den Kgl. Porcelainsfabrik, hvor han modellerede mindre figurer og kastede sig så over store skulpturer, især af kvinder.  Damehovedet her af ham er usigneret og med ridser og skrammer men fik alligevel hammerslag på 13.500 kr. hos Bruun Rasmussen.