Slet

Gamle glas på bordet

Rosé og saft skal nydes af pæne glas i sommervarmen, og i den forbindelse har vi fundet fire fantastiske eksemplarer frem - se dem her.

Fra 1825 forsynede Holmegaard Glasværk i Fensmark ved Næstved danskerne med glas – ikke mindst vinglas. De mundblæste glas pyntede på mange spiseborde og signalerede ejerens økonomiske overskud og gode smag. I 2008 købte Rosendahl Design Group rettighederne til at producere glas under navnet Holmegaard. I dag er de gamle glas elskede antikviteter, som er oplagte at gå på loppejagt efter. Her får du fire eksempler på fine Holmegaard glas.

Knipling hedder glasset fra 1923, som blev tegnet af Oluf Jensen (1871-1934). Glasset er et resultat af den første kontrakt indgået mellem Holmegaard og Den kgl. Porcelainsfabrik om fremstilling af glas der passede til spisestellene. Glasset blev genoptaget i 1982, men uden mønster.

Skibsglasset blev designet i 1971 af Holmegaards berømte kunstneriske leder, Per Lütken (1916-98). I dag står det rustikke, lidt bastante glas som et typisk 70’er-ikon, men det er rummeligt og behageligt at drikke af og holde om og vil sikkert beholde sin popularitet mange år endnu.

Margrethe blev skabt allerede i 1906, så det er ikke opkaldt efter vores nuværende dronning, hvad man måske kunne tro. Dets designer var Svend Hammershøi (1873-1948), bror til den berømte maler Vilhelm Hammershøi, hvis malerier i dag går til toppriser. Glasset her er dog til at finde til rimelig pris i antik- og loppebutikker.

Viol er det poetiske navn på glasset fra 1928, som blev designet af den kunstneriske leder på Holmegaard, Jacob E. Bang (1899-1965). Viol kom både med blomsterslibning som her, i farvet glas og helt uden slibninger. Det smukke og romantiske glas vil pynte på ethvert bord.