Slet

Gewurztraminer

Parfumeret, intens, kraftig, let sødme og perfekt til eksotiske retter

Parfumeret, intens, kraftig, let sødme og perfekt til eksotiske retter. Den intenst parfumerede Gewurztraminer er formentlig den lettest genkendelige af de syv Alsacedruer. Forstavelsen Gewürz betyder krydderi, og det er netop det karakteristiske træk ved denne drues aroma. Nu og da kan der som supplement til det krydrede oven i købet være noget, der minder om roser plus en snert af eksotiske frugter, især kærlighedsfrugten litchi. Vinen har ofte en lille restsødme, og de bedste har så også en lille tør bitterhed som af pomerans eller syltet appelsinskal.

Fantastisk til eksotisk mad
Gewürztraminer er først og fremmest fantastisk til eksotisk mad fra Thailand, Kina, Japan og Indonesien. Her matches dens fine sødme og overvældende aromatiske duft nemlig perfekt af det krydrede og stærke. Gewürztraminer er desuden herlig til Munster og andre lidt skarpe rødkitoste, til foie gras og måske til et glas i utide. Noget tyder på, at Traminerdruen er kommet til Frankrig fra det nordlige Italien, hvor den i det 16. århundrede var meget udbredt i Alto Adige. Og i Tyrol findes en landsby ved navn Tramin, hvor man tror, at Traminerdruen har sin oprindelse.

Rådden - på den ædle måde
Nogle gærer deres Gewürztraminer med skindet på for at trække flest mulige aromastoffer ud. Det giver en dyb gylden vin, som alene på farven er let genkendelig. Druen udsættes let for sygdom under vinstokkens blomstring, hvilket begrænser høstudbyttet. Gewürtztraminer får - ligesom Muscat, Riesling og Pinot Gris - let ædelt råd (pourriture noble) i druerne. Det betyder, at mange dyrkere vælger at fremstille Vendange Tardive eller den endnu mere sjældne Sélection de grains nobles af en del af disse druer.

Gewurztraminer Alsace AOC, Léon Beyer, 130 kr. (Vinspecialisten) Toner af krydderier og blomster nærmest kæmper med hinanden om at komme først op af glasset. Samme indtryk går igen i den intense, svagt sødmefulde smag, der er som skabt til røget fisk og gode oste som f.eks. denne Munster.

 

Gewurztraminer Alsace AOC, Cave Vinicole de Ribeauvillé, 63 kr. (Bilka) Denne Gewurztraminer er en meget aromatisk vin. Kraftig og karakteristisk, fyldig og rund med noter af krydderier som peber og koriander og af blomster, bl.a. roser og pæon.

 

Læs mere om: