Slet

Gode hverdagsvine fra Portugal og Australien

Outsiderne blander sig i toppen

Portugisisk rødvin er ikke særlig godt repræsenteret i Danmark. De står i skyggen af portvinene, som vel er den vintype, de fleste uden for Portugal forbinder med portugisisk vin. Men enkelte supermarkedskæder som Irma tror på kvaliteten af de traditionelle portugisiske rødvine, og at dømme efter Garrano til 60 kr. så kan der være god grund til at give dem en chance.
Australske rødvine har de seneste år haft noget større succes, selv om producenterne sjældent sender særlig raffinerede vine til Europa. Allerød Vinhandel har flere forskellige vine fra Beelgara, der er en af de største producenter i Australien. Ikke desto mindre er det en meget vellykket hverdagsvin til en god pris under 50 kr.
Vores favorit kommer denne gang fra Vaucluse i Sydfrankrig, der rammer plet med en velafstemt kombination af frugt, sødme og alkohol. Domaine du Grapillon d'O ligger få kilometer fra landsbyen Gigondas ved foden af Dentelles de Montmirail. Vingården producerer kun rødvine fra de 20 hektar marker, der hovedsagelig ligger i Gigondas-området.

Rødvine under 60 kr.

1. Garrano
2005 Reserva Tinto Beiras, Portugal
Irma, 60 kr. ????

 

Medmindre det handler om portvin, så er portugisisk vin ikke særlig godt repræsenteret i Danmark, men Irma har altid haft et par producenter på hylderne og heldigvis for det. Denne er blød og vinøs med pæne smagsnuancer og diskret røgsmag. Ganske charmerende.

2. Terre de Lumière
2007 Delauze, Côte du Rhône, Frankrig
SuperBest/Gobivin, 41 kr.* ???
* Prisen er ved køb af 3 flasker. Normalpris 55 kr.

Noget rå og umoden i smagen, men frisk - ja, næsten Boujolais-agtig smag af blommer og let frugt. Måske for ung, men alligevel let og rar at drikke.

3. Le Mas
2006 Domaine Clavel, Languedoc, Frankrig
Allerød Vinhandel, 59 kr.** ???
** Ved køb af 6 flasker. Stykprisen er 64 kr.

Allerød Vinhandel hører til en af de små gourmethuler i Nordsjælland. Ud over vine fra det meste af verden har butikken italienske og franske delikatesser og en del vine, de selv importerer. Le Mas er en sådan egenimport. Det er en kraftig vin med fed frugt, tyngde og en pæn eftersmag.

4. Verlenosi
2007 Montepulciano d'Abruzzo, Italien
Jysk Vin, 55 kr. ??

Blød og rund, men ikke særlig rig på nuancer. Vinen mangler karakter, selv om den har en pæn smag, men den er desværre lidt kedelig.

5. Beelgara
2006 The Vines, Cabernet Merlot Shiraz, Australien
Allerød Vinhandel, 49 kr.*** ??? (+) GODT KØB
*** Ved køb af 6 flasker. Stykprisen er 54 kr.

Så lykkedes det omsider at finde en australsk rødvin til under 60 kr., som vi i panelet kunne blive enige om at give fire stjerner. Og så endda til kun 49 kr. Minder om en lille Bordeaux med toner af lakrids, solbær og eukalyptus. En rigtig god hverdagsvin.

6. Domaine du Grapillon d'Or
2006 Merlot Caladoc, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig
Minvin.dk, 60 kr.**** ????
**** Ved køb af 12 flasker. Stykprisen er 65 kr.

Maskulin billigvin til Amarone-fans lyder den korte karakteristik. Okay, det er ikke en Amarone, men man genfinder nogle af de samme karakteristika - frugtig fylde og sødme - blot i en light udgave. Smagsnuancerne omfatter muld og tobak. Drik den gerne kold, så det sødlige ikke får lov til at dominere.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe
(+) Godt køb
(-) For dyr

SMAGERNE ER: MARIA GRØNLYKKE forfatter, BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen, NANA WAD sommelier, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.
 

Læs mere om: