Slet

Guide til supermarkedernes papvine

Mad & Boligs vinpanel har papvinene under luppen. Selvom prisen er lav, er der overraskende god kvalitet i mange af denne tests papkartoner.

 

WEB-TV: VINSKOLE
Smag, duft og døm vinen på dens farve

 

Papvine i treliters eller femliters kartoner fylder efterhånden meget, når man går ind i supermarkedernes vinafdelinger. I store stabler står de der på pallerne og stråler i alverdens farver med tilbudsskilte, hvor priserne ofte er helt nede på 100 kr. for tre liter vin. Kan man virkelig få vin for den pris, tænker en del, mens andre allerede har overgivet sig og bærer af sted med tilbudsvarerne.

Selvom der vitterligt sælges en del bras på pap, viser vores test, at man også kan få gode og seriøse dagligvine i kartonen. En af forklaringerne på papvinenes succes er den kvalitetsforbedring, som har fundet sted i de senere år. De store vinfirmaer og kooperativer rundt om i verden har nu så moderne vinificeringsanlæg, at selv overskudsvinen, som før ofte var sur og bitter, nu smager direkte godt. Let og lifligt, bestemt ikke stor vin, men god og gedigen til prisen.

LÆS OGSÅ: Gør papvinen indbydende - en guide til servering

FYLDIG OG SAFTIG

259,75 kr. for fem liter, (39 kr. pr. 75 cl)

????

Kraftig og saftig med en naturlig frisk frugt og en veldoceret krydring med toner af peber, sorte oliven og Provenceurter. Har godt af at blive iltet. Eftersmagen byder på engelsk lakrids, grøn peber og lidt tobak. Et godt køb.

Château la Tour de Beraud, 2007 Costières de Nimes, Frankrig, Bichel Vine

  VELSKABT

150 kr. for tre liter, (37,50 kr. pr. 75 cl)

???? (+)

Velsmagende og saftig Rhône-vin med aroma og smag af modne druer, blomme, lidt kirsebær samt et strejf af bacon, sort peber og Provence-urter. Den vin bliver man ikke snydt med, var panelet enige i. Velegnet til sommerens grill-glæder.

Orsan, 2009 Côtes du Rhône, Frankrig Gobi Vin/Superbest

 

PARFUMERET

149 for tre liter, (37,25 kr. pr. 75 cl)

???

Tyk og parfumeret stil med toner af gløgg og nellike samt lidt solbær. Det er ikke den friske direkte frugt, man får her, derimod en lidt sødladen og sovset vin, som på panelet virkede overvældende.

Beringer, 2007 Cabernet Sauvignon
USA, Netto

 

CHOKOLADE

179 kr. for tre liter, (39 kr. pr. 75 cl)

???

Krydret og varm med smag af chokolade og modne bær. Aromaen er let og charmerende. Eftersmagen byder på krydderurter, peber og lidt bacon.

Domaine de la Guicharde 2008 Côtes du Rhône, Frankrig, Jysk Vin

 

KANEL OG KARAMEL

150 kr. for tre liter, (37,50 kr. pr. 75 cl)

???

En let rødvin på Sangiovese-druen med smag af blomme, kanel og karamel. Ganske rar til italienske forretter og pizza. Eftersmagen minder lidt om softice, lød det fra en af pigerne i panelet.

Corsa Rosso, 2008 Sangiovese Osco Italien, Danish Wine Cellars/Superspar

 

KRYDRET

135 kr. for tre liter, (33,75 kr. pr. 75 cl)

???

En kraftig sag med en del krydderi, toner af kærnemælk, chokolade og spegepølse. Stilen er tør og rank. Populær hos forbrugere der holder af de tunge, krydrede vine.

Nugan, 2009 Third Generation Cabernet Sauvignon, Australien, Gobi Vin/Superbest

 
Læs mere om: