Slet

Historien om stolen

Fra den bare jord og en sten til skamler og rigtige stole. Nu om dage kan vi vælge mellem mængder af stole – her får du fire smagsprøver!

At sidde ned er et alment menneskeligt behov, som i tidernes morgen blev opfyldt ved, at man slog sig ned på den bare jord eller måske en sten. Hurtigt fandt man dog på at lave skamler, og omkring 3000 f. Kr. kom de første rigtige stole i brug. I dag kan vi vælge mellem mængder af stole – herunder er fire smagsprøver.

Foto 1: Ca. 1770

Yndig og feminin. Stolen i dansk Louis Seize-stil er fra den tid, hvor dronning Caroline Mathilde havde sin ulyksalige romance med Struensee. Den er af forgyldt træ og har betræk af rødt silkefløjl. På auktion hos Bruun Rasmussen blev den solgt for 35.000 kr.

Foto 2: 1800

Sobert siddemøbel. Den stilrene, næsten strenge klassiske franske empirestol er lavet af mahogni og har beslag af bronze i form af svaner og bladværk med ornamentik. Sammen med en makker blev den vurderet til 70.000 kr. hos Bruun Rasmussen.

Læs om det nyeste indenfor Antik & Auktion her!

Foto 3: 1898

Nyt udtryk. Johan Rohde har skabt den enkle stol, som i sit udtryk er en forgænger for det senere så berømte danske design. Stolen med den gennembrudte ryg er af mahogni blev vurderet til 100.000.120.000 kr., hos Bruun Rasmussen.

Foto 4: 1960

Topmoderne. Poul Kjærholms til PK9 med stel af matforkromet stål og sæde af cognacfarvet skind virker stadig dristig og aktuel, selv om den har 55 år på bagen. Et eksempel på, hvordan det bedste danske design er fremtidssikret. Den fik hammerslag på 18.000 kr. hos Bruun Rasmussen.

BESTIL ET ABONNEMENT PÅ ANTIK & AUKTION HER!