Slet

Hvidt og lifligt fra italien

Sprøde hvidvine fra Norditalien er perfekte til studenter festen og sommerens gode stunder på terrassen.Tilmed er priserne meget fornuftige.

Når der er fest og mange mennesker på terrassen, må hvidvinene ikke være alt for komplicerede. Derimod skal de byde på masser af friskhed og sprød sommerglæde med en god og direkte aroma samt en djærv, liflig smag uden dikkedarer.

Lad være med at købe meget dyre specialiteter. Gem hellere dem til en anledning, hvor der er mere ro til at fordybe sig i de finere nuancer. Hvidvinene fra Norditalien har alle de rigtige kvaliteter til en festlig anledning eller til et sommerligt grillmåltid baseret på fisk, skaldyr, urter og grønt.

Mange af dem, som vi tester her, er umiddelbart charmerende, vibrerende, rene og sprøde. En af de mest kendte hvidvine fra Norditalien er den klassiske Soave, som dyrkes i bakkerne omkring Verona i Veneto-området.

Sådan bedømmer vi

***** Topvin (excellent)
**** Storartet
*** Udmærket
** Acceptabel
* Skuffende
(+) Godt køb (-) For dyrtekst

Mange vil huske den for store billige flasker med skruelåg, en vin der var særdeles populær i 70'erne, men som senere, og ganske velfortjent, blev glemt.

I dag oplever de en ny renæssance, takket være en håndfuld topavlere, der er gået i front med højt niveau.

Dette har smittet af på mange andre avlere i Soave-området, som i dag står for en stabil og meget god kvalitet - især når man vælger de lidt bedre Soave Classico til omkring 100 kroner flasken.

Også Pinot Grigio-vinene er herlige, og det norditalienske klima og især Friuli-områdets jordbund synes at være helt ideelt til denne drue. Vi var således meget positivt overraskede i denne blindsmagning. Man får virkelig noget for sine penge i de norditalienske hvidvine.

Se også: Bourgogne i verdensklassen

Hårguide: Elegant knude

Læs mere om: