Slet

Imponerende Gigondas

Det hører til sjældenhederne, at en discount-Gigondas faktisk smager af denne cru-appellation i den sydlige Rhône-dal. Men Aldi har fundet en vinder, der byder på mere kvalitet, end prisen lader formode.

Sikke mange skuffelser man skal igennem. Ja, faktisk havde vi helt opgivet at finde en god Gigondas på det danske discount-marked, hvor der skandaløst nok sælges de rene makværker under denne efterhånden berømte appellations navn. Hovedreglen er, at de bedste køb i Gigondas for det første findes i den klassiske specialhandel og for det andet koster 100-150 kr. flasken. Her får man præcis den vare, der har gjort dette distrikt berømt.

Men der er en enkelt undtagelse. Vist er det ikke nogen blændende og uforglemmelig Gigondas, men Aldi har alligevel fundet et guldæg med deres Dentelles du Géant, 2003 Gigondas, non filtré. Den sælges til 60 kr. flasken og smager gedigent, tæt og djærvt af ikke alene sydlig Rhône-dal, men også af ægte Gigondas. Flot.

En anden fantastisk god hverdags- og weekendvin, som denne Mad & Bolig-test byder på, kommer fra distriktet Costières de Nimes, som ligger lidt sydligere end Rhône-dalen. Det er Philipson Wine, der sælger den charmerende Mas Neuf i superårgangen 2005, ligeledes til 60 kr. flasken (dog ved køb af 12 stk.). To fremragende vine til prisen, lige til at sætte på middagsbordet.

 

Hverdagsvine

 

1. Azienda Monaci
2003 Copertino 'Eloquenzia', Puglia, Italien
Netto, 35 kr.
??

En midddelvare. Aromaen er brændt og varm, mens smagen er lidt kogt i stilen, dog med toner af røde bær og en vis saftighed. 'En lille italiener', gættede en af paneldeltagerne, og det var så sandt, som det er sagt.

2. Les Bastilles du Rhône
2006 Côtes du Rhône, Frankrig
Chris Wine, 50 kr.
???

Stilen her er urtet og peberkrydret med en saftig smag af sorte oliven, moden frugt og timian. Et godt og ærligt produkt, typisk Rhône-vin.

3. Acacia Hill
2006 Shiraz, Australien
Aldi, 33 kr.
?

En typisk oversøisk vin med sin tunge, manipulerede og vaniljehørmende aroma og smag. Her er masser af mokka, chokolade og solbær, men ikke nødvendigvis god mokka, god chokolade og gode solbær.

4. Dentelles du Géant
2003 Gigondas, non filtré, Rhône, Frankrig,
Aldi, 60 kr.
???? (+) FAVORIT

Et pletskud. Ren, saftig frugt med en fin urtekrydring præger aromaen. Smagen er tæt, mættende og kødfuld med masser af mynte, hindbær, kirsebær, tobak og mørk chokolade. En blød, bamset og charmerende Gigondas, som er drikkeklar nu.

5. Le Cop de Cazes
2004 Vin de Pays d'Oc (økologisk), Languedoc, Frankrig
Superbrugsen, 60 kr.
?

Føj da, hvor går det galt her. Vinen er ikke syg, men rå og uharmonisk med en raspende grøn og rabarberagtig smag. Men etiketten er smart og vinen økologisk.

ÅRGANGSTIPS OM GIGONDAS

2006:
Frugtig, saftig, rund og nem at drikke. Skal ikke gemmes mere end nogle få år.
2005:
Kompleks, forrygende dyb, tæt og rank med ofte høje alkoholprocenter (pas på portvins-
tendenser). God gemmeårgang, men besnærende at drikke nu.
2004:
Ren, rank, stilig årgang, som kan tåle at ligge en rum tid (7-8 år). Klassisk europæisk stil, men visse vine er ikke i balance.
2003:
Buldrende varm sommer gav næsten vine i oversøisk moden stil. De bedste avlere kunne dog tæmme alle kræfterne og alkoholen, og deres vine er kødfulde, modne og lækre.
2002:
Undgå denne elendige årgang.
 

6. Mas Neuf
2005 Costières de Nimes, Frankrig
Philipson Wine, 60 kr.*
???? (-)

Elegant og moderne med masser af fed frugt, røget bacon, brænderøg, kaffe og vildtsmag helt fremme. Derpå kommer der raffinerede toner af lakrids og tobak, og vinen ender med at være meget mere nuanceret, end man umiddelbart skulle tro ved første mundfuld. Mørk, moderne, let drikkelig, men også interessant vin.

* Stykprisen er ved køb af 12 flasker

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr
 

SMAGERNE ER: BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen,
NANNA SIMONSEN kogekone, kogebogsforfatter, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.

 

Læs mere om: