Slet

Lotus skåle, gryder og dåser!

Den emaljerede køkkenserie Lotus fra Cathrineholm er næsten ligeså populær i dag som i 1962, da det så dagens lys. Lotus skåle, gryder og andre køkkenherligheder med farvefine lotusblade er blevet virkelig trendy igen. Og det er der god grund til, for det er solidt kram med et tidløst mønster i friske farver, der passer ind i den nordiske boligstil.

Designer: Grete Prytz Kittelsen (1917-2010)

Årstal: ca. 1962

Læs også: Hvad er det værd - Poeten af Finn Juhl

Historien bag:

I Danmark er Grete Prytz Kittelsen primært kendt for den emaljerede køkkenserie med mønster af lotusblade, som hun designede for den norske virksomhed Cathrineholm. Her var hun kontraktansat designer fra 1955 til lukningen i 1972. I Norge gik Lotus-gryden under navnet ’sensationskasserollen’, og den var så populær, at den solgte 150.000 stykker bare i 1964. Det var Cathrineholms husdesigner Arne Clausen, som fandt på det populære mønster og ikke Grete Prytz Kittelsen selv. Faktisk var hun slet ikke begejstret for mønsteret, fordi hun syntes, at det ødelagde hendes enkle design. I dag er de strålende emaljefarver, enkle former og linjedekorationer designikoner og eftertragtede designobjekter.

Lotus til salg:

Lotus skåle, gryder og dåser er til at finde på loppemarkeder, DBA og butikker med retro-interiør, men priserne varierer temmelig meget. Skåle og dåser er i højere kurs end gryder og kaffekander, ligesom de sjældne farvekombinationer som sort/hvid koster mere, hvis de da er til at opdrive.

Læs også: Musselmalet - en moderne klassiker!

Lotus skåle og gryder set på DBA:

Cathrineholm-skål, Ø 24 cm, hvid med grønt mønster, 1.100 kr.
Cathrinholm-gryde, hvid med grønt mønster og låg, 550 kr.
Cathrineholm-skål, Ø 20 cm i sjælden grøn farve, 800 kr.

Vurdering:

Lauritz.com vurderes en Cathrineholm-skål i hvid med orange mønster til omkring 1.000 kr.

Nyproduktion af Lotus skåle i keramik!

Arne Clausens populære mønster findes også på keramik fra Lyngby, og i 2012 relancerede Lucie Kaas i samarbejde med Arne Clausens familie lotus skåle i keramik i friske og mere moderne farver, så mønstret har fået nyt liv.

KØB DE FARVEFINE LOTUS SKÅLE HER!

 

Få Antik & Auktion i postkassen med et abonnement på magasinet