En vovet kombination af et sprælsk maleri, spisebord fra Kartell,Eames-stole og en PH-Kogle. Koglen afspejler Poul Henningsenslysfilosofi, som gik ud på at rette lyset hen, hvor man havdebrug for det, at skabe bløde skygger og frem for alt at undgåblænding. I loftet sørger de hvide justerbare Azimut-spots forden almene belysning, men også for funktionel belysning afTorben Dins store oliemaleri.
Slet

Lys på kunsten

Hos Maria og Emil Jakobsen er belysning et integreret aspekt af den farverige kunst, de samler på. Mød lysmesteren, der har indrettet sig med farvestrålende malerier og moderne møbler.

Ved første øjekast er det ikke belysningen, der løber med opmærksomheden i Maria og Emil Jakobsens hjem i Hellerup. I stedet overvældes man af de meget store og meget farverige malerier, der dekorerer de i øvrigt kridhvide vægge. I stuen kunstneren Torben Dins næsten fem meter lange forhen¬værende plankeværk af masonitplader, i soveværelset et stort kvadratisk oliemaleri af Christian Hornsleth, i arbejdsværelset en ukendt malers aflagte bordplade og i køkkenet Hans Petersons henslængte kroppe, møbler og guldfisk. Malerier, der alle vidner om, at her bor mennesker, der både tør og trives med vilde former og vilde farver.

Overraskelser i lys

Først ved nærmere eftersyn dukker lamperne op. Den elegante hvide kogle fra Louis Poulsen, der hænger over spisebordet.


Over arbejdsbordet hænger fire unika-dekorerede
PH-lamper. Lamperne er udsmykket af kunstneren
Christian Hornsleth efter idé af Emil Jakobsen. Det
dekorative maleri i arbejdsværelset er en malers
aflagte bordplade. Milk-arbejdsbordet har plade af
lakeret MDF, hæve/sænke­mekanisme, indlagte
skuffer i bordpladen og praktiske huller til kabler og
ledninger. Bordet er designet af Søren Kjær og
produceret af Holmris Hansen A/S.

Dernæst de fire unika-dekorerede PH-lamper, der er ophængt i en forskudt klump over bordet i arbejdsværelset. Lamper, som Christian Hornsleth, efter Emil Jakobsens idé, har malet på, og som Røde Kors også forærede et eksemplar af til kronprinsparret i bryllupsgave. Herefter støder vi på flere lampekunstværker; Catellani & Smith-lysbilleder, der hænger på væggen bag sofaen, og Ingo Maurers lysskulptur, der er placeret i hjørnet af stuen. Små overraskelsesmomenter, fordi man umiddelbart opfatter lamperne som kunstværker og først senere bliver opmærksom på lyskilden - eller omvendt.


Overblik


Hvem: Maria og Emil Jakobsen.
Hvad: Lejlighed på 150 m².
Hvor: Tuborg Havnepark i Hellerup. Det funkisinspirerede byggeri er tegnet af arkitekterne Dissing + Weitling.
Alle lamper i boligen forhandles af Emil Jakobsen, www.emiljakobsen.dk


Læs mere om: