Slet

Mod lysere tider med ægte champagne

Opløbet er tæt mellem den klassiske Champagne og udfordreren Franciacorta i Norditalien. Men denne gang rykker Champagnen lige før målstregen.

Vi tester champagne

Festlig og fejende flot. Det er en skønhed, der træder ind på scenen, når vi skænker ægte Champagne i glassene for at fejre det nye år. Og de ved godt, at de er gode, de franskmænd. Priserne har været meget højt oppe for de bedste årgangs-Champagner, men her i den nye mere moderate og lavmælte tidsalder, hvor selv livsnyderne passer godt på deres penge, er der pludselig sket noget: Priserne er gået nedad, og der optræder stadig flere specialtilbud. 

Fænomenet slår kraftigt igennem i denne overraskende smagning, hvor vi lader den store diva udfordre af de dygtige italienere i det nord­italienske distrikt Lombardia. Der har de nogle druer og en viden, der sætter dem i stand til at skabe mousserende, tørre vine i verdensklasse med præcis samme teknik, som de anvender i Champagne-distriktet. Methode Champenoise, som der også stod på etiketterne, indtil det blev ulovligt. Franskmændene passer godt på deres stærke brands, så nu må udfordrerne holde sig til betegnelsen Metodo Classico.

Før var Franciacorta-vinene lidt billigere end Champagne, når vi taler om standard-cuveerne, men sådan er det nødvendigvis ikke mere, nu hvor der er kamp om pladserne. Pludselige tilbud har det netop nu med at vende op og ned på alting. Et fantastisk eksempel er vinderen af denne test, Pierre Boever Louvois, der stammer fra et lille relativt ukendt Champagne-hus, som en vaks importør har fundet. Her kan man nu få årgangs-Champagne fra topåret 2004 til 239 kroner - og i forhold til kvaliteten er det uhørt billigt.

Så det er med den, vi siger skål og godt nytår.

Læs også: Find den perfekte champagne til nytår

Vinøs
239 kr.

????
Denne Franciacorta er endog meget Champagne-agtig med sin ranke, tørre stil. Særdeles vinøs med livlige, fine bobler og en herlig aroma af moden frugt, lime, rugbrød og mango.

Bellavista
Franciacorta Brut
Adriat Vinimport

 
 
Frisk
260 kr.

???
Ung, livlig, frisk og spændstig med en djærv charme og aroma af moden frugt, hybenrose og nybagt rugbrød. En klassisk Franciacorta.

Ca' del Bosco
Franciacorta Brut
Theis Vine

 
 
Eksotisk
299 kr.

????
Ultrafin mousse samt en forførende eksotisk aroma med toner af lime og særdeles meget velsmag for tæt på Champagne i stilen.

Majolini, Electo 2003
Franciacorta
DigiWine

 
Giganten
239 kr.

(Nytårstilbud. Normalprisen er 279 kr.)
????? (+)
Et brag af et Champagne-køb. Tilmed fra den store årgang 2004. Levende, aromatisk og mineralsk med en direkte ædel aroma, flot mousse (skum) og klassisk velsmag med toner af eksotisk rugt, lime og drue. Det lille Champagne-hus leverer her en gigant til prisen.

Pierre Boever Louvois
2004 Brut Champagne Grand Cru
www.minvin.com

 
 
Klassisk
289,75 kr.

???
Klassisk og elegant med fine insisterende bobler og en cremet konsistens, som vil tiltale mange. Stilen er rank og fast med en subtil frugt-aroma.

Alfred Gratien
Champagne Brut
Bichel Vine

 
 
Storslået
299 kr.

????? (+)
Den Gule Enke gør det igen. Med sin superklassiske, tørre stil med masser af lækker æble/gæraroma samt elegante små bobler forfører Veuve Clicquot som sædvanlig. Det her er en stærk mærkevare, ikke mindst takket være sin stabilt høje kvalitet. Op til nytår er den end-da ofte på tilbud til en noget lavere pris.

Veuve Clicquot Ponsardin
Champagne Brut
Irma og Brugsen

 

 

 

????? Topvin (excellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(+) Godt køb
(-) For dyr

 

Et risikabelt foretagende
 

For at beskytte kvaliteten og det stærke brand blev den region, der har lov at kalde sine vine for Champagne, omhyggeligt afgrænset allerede i 1927. Den strækker sig fra Charly ca. 20 km øst for Paris i Marne-dalen til Reims, og fra Epernay og sydpå. Der er nu over 34.000 hektar vinmarker, og druerne, der dyrkes, er Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay.
De bedste crus ligger på de skråninger, der er typiske for Champagne-distriktet. Vinstokkenes rødder går langt ned i den kalkholdige jordbund, som yder perfekt dræning og fugtighed, men markernes orientering mod de kolde vinde fra nord gør vinavl til et risikabelt foretagende. Af samme grund veksler
kvaliteten fra år til år, og Champagne er derfor som regel en vin, der blandes af forskellige årgange. Men når alt lykkes i de store år, skaber avlerne desuden en perlerække af årgangs-Champagner på deres Grand Cru-marker.
Kilder: Oxford Vin Leksikon og Hugh Johnson Vin 2009/2010

 

 

Læs mere om: