Slet

Muscat

Let krydret, blomsteragtig, sprød syre, blød, aromatisk og frugtig.

Let krydret, blomsteragtig, sprød syre, blød, aromatisk og frugtig. Muscatens friske tørhed gør den ideel som aperitif og hyggevin. Selv om den er tør, så er syren ikke bidende, og de fine krydrede blomsteraromaer kommer allerbedst til deres ret uden mad til.

Perfekt til asparges
Det gør Muscat særdeles egnet til receptioner eller andre sammenkomster, hvor man bliver budt på små 'hapser'. Mange Muscatvine går også glimrende til kolde forretter med meget grønt, fisk eller fjerkræ, grøntsagstærter og charcuterie. De mere krydrede af Muscatvinene passer til retter med et lidt orientalsk præg. Endelig er Muscat kendt for at være den vin, som bedre end nogen anden matcher asparges. Både de hvide og de grønne. Muscat menes at være den første vinstok, mennesket brugte til vindyrkning. Det skulle have været fønikerne, der hjembragte Muscatdruen fra Østen, og siden grækerne og romerne, som tog den med til det sydlige Frankrig. I dag er kun 2,4 pct. af vinmarkerne i Alsace tilplantet med den aromatiske lille drue.

Bedre, men besværlig
Muscatdruen findes i flere varianter. Muscat Blanc à Petits Grains er temmelig vanskelig at have med at gøre. Den trives bedst på fugtig jord med høj næringsværdi. Druernes søde aroma tiltrækker mange skadelige insekter, og den er uhyre følsom over for meldug. Derfor er den mere produktionsstabile Muscat Ottonel blevet populær blandt vindyrkerne. Den modner tidligere, trives fint i kølige vinmarker og giver større udbytte. Men den vil aldrig give samme elegante aromatiske tørre vin med fin sprød syre som den hvide muscat à petit grains.
 

Muscat Alsace AOC, Cave Vinicole de Ribeauvillé, 60 kr. (Føtex) Denne Muscat er en dejlig frisk vin med duft af druer, der lige er plukket, og en dejlig let, krydret og blomsteragtig smag. Kort sagt: En rigtig klassisk Muscatvin.
Muscat Alsace AOC, Château d'Orschwihr, 109 kr. (Holte Vinlager) En typisk Muscatvin med duft af frugt og en næsten overraskende friskhed. Ideel både til asparges og som aperitif.

 

Læs mere om: