Slet

New Zealand og Australien til eksamen

Topkvalitet uden kompromiser er kravet. Vinpanelet tester de dyre vine fra ’down under’.

Vi hører det igen og igen. De oversøiske vine banker de europæiske, når det gælder mest vin for pengene i kategorien hverdagsvine. Det er Mad & Boligs vinpanel som bekendt ikke helt enig i, men hvordan klarer de dyre australske og newzealandske vine sig i kampen mod klassiske Bordeauxer og Bourgogner?
De seks udvalgte vine fra den anden side af jordkloden ligger i prisklassen fra 200 til 1.300 kr., så man kan bestemt tillade sig at stille krav om kompromisløs kvalitet. New Zealand har et berettiget ry for at fremstille fine rødvine på Pinot Noir-druen, hvor australske producenter satser mere på Shiraz og Cabernet Sauvignon også i dyre vine.
Af de seks vine er der tre fra hvert land, og det er så absolut New Zealand, der klarer sig bedst. De tre Pinot Noir udmærker sig på hver sin måde og behøver ikke at skamme sig i sammenligningen med vine fra Pinot Noir-druens hjemegn i Bourgogne. Men til priser mellem 200 og 350 kr. er der på den anden side heller ikke tale om foræringer. Man kan få rigtig mange gode Bourgogner i det prisinterval, og i forhold til de franske vine savner vi egnstypicitet og personlighed - de minder kort sagt meget om hinanden.
De tre australske falder derimod igennem. I forhold til europæiske vine i samme prisklasse virker de brovtende og opulente med en høj/for høj alkoholprocent og en fed sødme, der ikke gør dem til den salige nydelse at drikke, som man med rette kan forvente i denne prisklasse.

 

30 år med Pinot Noir

New Zealand er stadig mest kendt for kvaliteten af sine hvidvine på basis af druer som Sauvignon Blanc og Chardonnay. Men også de røde på Pinot Noir-druen eksporteres nu til det meste af verden.

Pinot Noir er i dag den mest udbredte rødvinsdrue i landet, hvor den dyrkes på både nordøen og sydøen. Det er ellers kun godt 30 år siden, de første Pinot Noir-vinstokke blev plantet.

Danmark er i øvrigt en relativt stor aftager af vine fra New Zealand.

Topvine fra Australien og New Zealand

1. Two Hands
2006 Lily's Garden Shiraz, McLaren Vale, Australien
Philipson Wine, 300 kr.
???-????
Voldsom vin med solid krop og duft af flæsk, røg, brombær og solbær. Nærmest portvinsagtig med en alkoholprocent på hele 16. Vinen mætter hurtigt, det er lige før, ét glas er nok. Delte panelet i to, men Amarone-fans vil sikkert være vilde med den.

2. Dog Point
2006 Pinot Noir, Marlborough, New Zealand
Laudrup Vinimport, 366 kr. (272,50 kr. pr. stk. ved køb af 12 flasker)
?????
Kan nemt forveksles med en Bourgogne, men den er varmere og har knap så meget syre i sig som en traditionel Bourgogne. Udvikler sig flot med typisk typisk Pinot-duft af stald, røde bær og peber. Den drikker man langsomt og nyder maksimalt.

3. Felton Road
2006 Pinot Noir, Central Otago, New Zealand
H.J. Hansen Vinhandel, 350 kr.
????
Mørkere i farven end den forrige Pinot Noir - ikke helt samme klassiske stil, der nok skyldes den højere alkoholprocent på 14,5. Men silkeagtig at drikke og med en flot eftersmag. En typisk oversøisk Pinot Noir, der har fået godt med sol.

4. Bannock Brae
2005 Pinot Noir, Barrel Selection,
Central Otago, New Zealand
Sigurd Müller Vinhandel, 220 kr.
????
Også en alkoholprocent på over 14 og frisk smag af frugt, flæsk, røg og kød. Heller ikke en typisk Pinot Noir, men den har karakter, og så er det testens billigste vin.

5. Elderton
2004 Command Shiraz, Barossa, Australien
Sigurd Müller Vinhandel, 350 kr.
??
Virker tung og ikke særlig elegant, selv om den har en flot moskusagtig duft med nuancer af chokolade og tobak. En kraftig sag på grænsen til portvin i alkoholstyrke.

6. Torbreck
2005 Les Amis, Barossa Valley, Australien
H.J. Hansen Vinhandel, 1.299 kr.
?? - FOR DYR
Intens duft af eukalyptus, rådne blommer og portvin. Ja, det lyder ikke helt harmonisk og er det bestemt heller ikke. Vinen er sødlig og vammel, og prisen er helt vild. Det største misforhold mellem pris og kvalitet, vi længe har oplevet.

Læs mere om: