Slet

Nye billigere restauranter

2009 var et grimt år for restauranter i den gastronomiske superliga. For at overleve åbner mange gourmetrestauranter nu billigere afdelinger.

2009 var et grimt år for restauranter i den gastronomiske superliga både i Danmark og i verden omkring os. Gæsterne blev væk, og de, der dukkede op, gik uden om de dyre vine, sprang desserten over og drak kaffen hjemme. Eller de nøjedes med en enkelt ret i stedet for de fine tre- og femretters menuer. Derfor er de nye fleksible menuer dukket op på restauranterne, og selv førende kokke som franske Alain Ducasse med flere trestjernede Michelin-restauranter i Europa og USA lover, at friske grønsager, bønner og kornblandinger kommer til at fylde mere på menuerne fremover.

Oplevelser i mere lavtunet gear
Mange topkokke herhjemme har også valgt at sadle om. Det gælder Jens Vestergaard kendt fra Luns og Ensemble, der har startet det mere beskedne Mêlée på Frederiksberg, brødrene Kochs nye Brasserie Van Koch i Århus og Sommelier's nye steakhouse, Mash i Bredgade. I København skød restaurant Kiin Kiin i Guldbergsgade knop med restaurant Dim Sum på Sankt Annæ Plads med en oplevelse i et mere lavtunet gear.

A trip home
Det enkle og ærlige 'mormorkøkken', eller som det hedder syd for grænsen, 'Die Neue Landküche' er på vej frem med enkle retter til en overkommelig pris. Mange restaurantgæster efterspørger tilsyneladende de klassikere, de fik serveret som børn, men aldrig fik lært at lave. På restauranter i USA og England taler man om måltidet som 'a trip home'. Oplevelsen af at spise ude skal være hjemlig og fornuftig, og jo flere lokale råvarer, des bedre.

Læs også:
Madtrend: Saml vennerne!
Det skal du smage i 2010

Læs mere om: