Slet

Nyt IN med Fran Lebowitz på forsiden

Kom med til New York med Fran Lebowitz, Manhattans mest excentriske og kompromisløse personlighed. I 1970’erne skrev hun bedske klummer for sin ven Andy Warhol, og nu fortæller hun sin mening om (næsten) alt til os i det nye IN.

Plaster for munden

- Store mennesker taler om idéer, gennemsnitlige mennesker taler om ting, og små mennesker taler om vin.

Forfatter Fran Lebowitz, som du kan møde her i magasinet, lægger ikke fingrene imellem, når hun dissekerer samfundet, samtiden og alle andre mennesker, hverken i Netflix-dokumentaren ‘Pretend it’s a City’, hvor hun konstant får Martin Scorsese, der interviewer hende, til at klukke af latter, eller i vores interview med hende.

Hun siger sin uforbeholdne mening om alt, kompromisløst, og det er interessant i en tid, hvor mange af os gør det modsatte, fordi vi ikke vil støde andre. Så sent som i morges hørte jeg f.eks. mig selv sige til min tiårige datter, at hvis man ikke havde noget pænt at sige om andre, behøvedes man jo ikke sige noget. Så kunne man bare være stille.

Måske er det helt forkert sagt?

På Fran Lebowitz’ første dag i børnehaven gav en af pædagogerne hende et plaster for munden, fordi hun snakkede for meget. Og beordrede hende til at sidde og holde et skilt med påskriften: ‘Jeg er et sludrechatol’.

Heldigvis er jeg ikke dér i min børneopdragelse, og heldigvis gjorde det ikke den amerikanske satiriker stille. For det føles, som om vi mere end nogensinde før har brug for hendes knivskarpe intellekt til at skære igennem mængden af støj og ligegyldigheder, der tårner sig op på især nettet, fordi det digitale i denne tid er vores eneste blik på den store verden omkring os.

Måske har vi brug for at se kritisk på de ting, der foregår, og de mennesker, der ikke opfører sig o.k. Og lære os selv at sige fra – både over for andre og over for den udvikling, vi ikke vil være en del af.

Måske er det det o.k., at min datter har et kritisk blik og øver sig i at formulere, hvem og hvad hun ikke kan lide, og hvorfor.

Måske har vi brug for en pause fra at tale om vin (ikke drikke den, naturligvis) og i stedet løfte blikket og tale om ideer. Men begynd med at læse interviewet på side 24.

Kærlig hilsen

Christina Zemanova, chefredaktør

Læs mere om: