Slet

Nyt IN med Mette Østergaard på forsiden

Det nye IN er på gaden med Berlingske modige chefredaktør, Mette Østergaard, som fortæller om de voldsomme reaktioner, hun har fået, ved at blande sig i både sexisme- og au pair-debatten.

Gør en forskel 

I 2008 gjorde den nye politiske redaktør sin entre på dagbladet Politiken. Hun hed Mette Østergaard, var 28 år gammel ligesom mig selv, hun gik i høje hæle og en sort Burberry-trenchcoat. Folk på redaktionen var forundrede over, at hun havde fået det job. For hvorfor var det ikke gået til en af de garvede politiske journalister, som hun nu skulle være leder for? Hvorfor skulle en ung kvinde komme ind fra højre, hvad kunne hun byde ind med, hvad i alverden bildte hun sig egentlig ind?

Kvinde i en mandeverden

Jeg så til fra sidelinjen fra mit skrivebord i det åbne redaktionslokale, hvor jeg sad som journalist samme sted. Desværre undrede jeg mig ikke nok over reaktionerne, for jeg har både før og siden set og mødt det mange gange, når det handler om unge kvindelige chefer i brancher, der traditionelt er domineret af mænd.

Upopulær holdning

Heldigvis gav Mette Østergaard ikke op og fandt et andet arbejde, som hendes coach ellers rådede hende til. Hun blev ved og er i dag chefredaktør på Berlingske med ansvar for 150 journalister. Som om det ikke i sig selv er nok, er hun i år begyndt at blande sig i samfundsdebatten med eksempler fra sit eget privatliv. I både au pair-debatten (for uden hendes au pair ville arbejdslivet ikke hænge sammen, hvilket var en pænt upopulær holdning), og i sexismedebatten, hvor hun selv havde oplevet en chef, der ikke mente, at hun ville kunne passe sit chefredaktørjob på TV 2 News med to børn.

En modig stemme

Det sidste er kun få år siden, og det, der er forunderligt og fantastisk, er, at det allerede lyder ret langt ude. Tænk, at folk med magt kan få sig selv til at sige noget så latterligt. Det er sådan, man bl.a. kan mærke, at alle de modige stemmer, der har blandet sig i debatten om sexisme, allerede har gjort en forskel. Og rykket ved noget. Mette Østergaard er en af de stemmer, mød hende på side 24.

Kærlig hilsen

Christina Zemanova, chefredaktør

Læs mere om: