Slet

NYT IN | Se nyt smugkig i september-nummeret

Mode handler om forandring – og er et spejl af, hvad der i øvrigt sker i samfundet. Det ser vi for alvor slå igennem i den nye sæson, hvor stereotyper og fordomme står for fald. Se hvilke i det nye IN. Her får du også konkrete fif til at style efterårets mode, og du kan også nyde sæsonens smukkeste mode fra de internationale designere. Du kommer også helt tæt på den danske filmscenes mest inspirerende kvinder – og vi har som altid også et interessant interview med en Hollywood-stjerne fra INs egen reporter over there. Tag et smugkig i magasinet her!

En revolution er i gang — og jeg lærer af det!

Du får nogen til at læse din leder igennem, ikke? sagde min 26-årige datter nervøst om disse linjer, som skal forklare, hvorfor dette IN har transformation og forvandling som tema. Hun har mange gange grebet mig i at sætte tungen på en verbal landmine, som ville afsløre mine fastlåste opfattelser af verden set igennem et par hvide, cis-heterogammeldags briller. Uden at vide det var — er! — jeg blevet forstokket og fordomsfuld. Pinligt at indrømme. Sådan har jeg ikke lyst til at møde verden – måske har du grebet dig selv i det samme? 

LÆS OGSÅ: Se udviklingen: kønnene flyder ud i modebilledet

Jeg er opvokset i de frie 1970’ere. Vores mødre lod håret vokse alle steder på kroppen, tog uddannelser, kom på arbejdsmarkedet og gik kun hjemme, hvis de selv ville. På Kodak-fotos står jeg i klapbukser, træsko og Playmobil-frisure. Drenge og piger havde aldrig været mere lige i muligheder, tøj, værelser og cykler, som var orange og brune for alle.

Mød Vincent Beier i det nye IN - han kæmper for, at mænd kan gå i tøj til kvinder uden, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved det:

Jeg blev først klogere på ulighed mellem kønnene, da jeg selv fik børn og kom ud på arbejdsmarkedet. Som ung købte jeg øko-mælk til 18 kr. for en liter, fordi vi ville forandre dansk landbrug med pengepungens magt – og det lykkedes! Jeg gik om bord på Greenpeace-skibet og var en ‘warrior’ — i hvert fald den dag, skibet lagde til kaj i København. Jeg skrev breve — i hånden —, slikkede frimærker på og sendte ordene til diktaturstater for at få løsladt politiske fanger fra fængsler. 

Men jeg overså, at jeg brugte nedarvede fordomme, etiketter og sociale normer som kageforme på småkagedej: Farver, legetøj, toiletter og tøj var i min verden delt op til drenge og piger.

Nu er en revolution i gang

Og den er tiltrængt. Fejlagtigt troede jeg, at Facebook var langt fremme med deres rummelighed af over 50 kønsidentiteter, som en bruger kan finde sig selv imellem. Jeg tog fejl! Det handler ikke længere om at sætte flueben ud for én identitet eller reducere sig selv eller andre til en seksualitet. Revolutionen er enkel, smuk og udfordrende på en gang: Vær dig – vis verden dig. Alt andet er lige meget.

LÆS OGSÅ: Det skal være normalt for en kvinde, at kysse en anden kvinde

I dag kan alle udfordre og lege med på hele spektret af, hvad der i gamle dage blev kaldt feminint og maskulint, og som min datters generation blot kalder ‘at være menneske’. Gå i det tøj, som du har lyst til og føler dig tilpas i.

Lad os sætte os selv og hinanden fri til at være de mennesker, som vi er — indeni og udenpå. Det er stadig ‘work in progress’ for mig, og jeg forstår måske ikke alting. Det kræver øvelse, fordi jeg er resultatet af min tid. Det er o.k. Vigtigst er det, at vi respekterer hinanden og tillader os selv at lære, rykke os og være.

Mit håb er, at dette IN kan være med til at fortælle om den banebrydende histo- riske tid, som vi lever i netop nu, så du ikke ender der, hvor jeg var på vej hen.

God læselyst,

Anne Axholm,
Chefredaktør

LÆS OGSÅ: Er moden en mandeklub?

Få en smagsprøve på, hvad du kan forvente af denne måneds magasin i galleriet, og husk at du også kan magasinet til din telefon eller tablet HER

SMUGKIG I INS SEPTEMBER-NUMMER

LÆS OGSÅ: 4 trends, du skal kende dette efterår