Slet

Nyt IN | Smugkig i det nye februar-nummer

I det nye IN kan du komme tæt på hele Danmarks ballerina, Ida Praetorius, til en snak om at nå til tops som balletdanser, dét at få sin første hovedrolle som 17-årig og om hendes tætte venskab med sin gamle lærermester, Anne Marie Vessel Schlüter. Mød også designkometen Emilie Helmstedt, hvis succes tog fart, efter hendes farverige og eventyrlige silkeprint fik plads i butikken Holly Golightly. Du får også stylingtips til, hvordan du kan gå foråret i møde med råhvid, beige og sartgul, og vi opdaterer dig på de nyeste film og tv-serier, du skal gå ombord i. Få også et indblik i, hvordan klimakrisen får flere og flere kvinder til at vælge børn fra.

Der findes et særligt sted i helvede for kvinder, som ikke hjælper hinanden

Madeleine Albright, 2006
 
Kvinder af i dag står på skuldrene af de kvinder, der kom før os. Dem, der kæmpede for, at kvinder fik adgang til at studere på de højere læreanstalter og fik stemmeret i 1915. Dem, der kæmpede for retten til fri abort og prævention, så vi i dag selv bestemmer over vores egen krop – og hvor mange børn, vi vil have. Umiddelbart er der ikke mere at kæmpe for i 2020 – eller hvad?
 
 
Lige nu rasler Danmark ned ad alverdens ranglister, fordi det står sløjt til med ligestillingen: Ud af landets 2.500 professorer er kun 23 procent kvinder. Mænd vælger mænd, der ligner dem selv, når de ansætter – og uddeler forskningsmidler. Måske fordi kvinder har andre interesser, stiller andre slags spørgsmål og har et andet perspektiv på verden. 
 
 
Kigger vi på toppen af dansk erhvervsliv, er billedet det samme: Kun hver fjerde leder er kvinde. Og Danmark halter lige efter Costa Rica på en 14.-plads i World Economic Forums seneste opgørelse over Global Gender Gap, målt på økonomisk og politisk deltagelse og muligheder, uddannelse og sundhed – langt fra de øvrige nordiske lande. 
 
 
Jeg har været imod kvoter for kvinders deltagelse i bestyrelser og i toppen af dansk erhvervsliv, men jeg har skiftet holdning: Kvoter kan være vejen frem i en overgangsperiode, for gulerodsmetoden rykker åbenbart ikke hurtigt nok, og Danmark går glip af talentmasse, innovation og mere kvalificerede beslutninger, når de kun tages af den ene halvdel af befolkningen. 
 
At verden er bygget af mænd og for mænd er – desværre – stadig et problem: Mobilen er bygget til hænder, som er større end kvinders. Briller til at opleve virtual reality gør mange kvinder søsyge, fordi de er bygget til mænds større hovedform. Og den medicin, som du får udskrevet, er skræddersyet til (hvide) mænd.
 
 
Bogen ‘Invisible Women’ af Caroline Criado Perez beskriver, hvordan data baseret på mænd og deres behov distribuerer ressourcer i samfundet – og de manglende data om kvinder gør, at vi bliver overset i f.eks. test og udvikling af ny medicin. 
Det vil jeg gerne diskutere meget mere i år, bl.a. på sommerens folkemøde på Bornholm. Men der er også brug for, at vi visker mentale blinde pletter og fordomme væk om, hvilket køn en sygeplejerske og en pædagog har.
 
 
Nogle kvinder kommer også til mental eksamen, når de her i 2020, hvor den nye lov om øremærket otte ugers barsel til faren træder i kraft, skal overlade baby til farmand og have tillid til, at han er en lige så god og ansvarsfuld forælder, som de selv er – måske bare på en anden måde. 
Lad os inspirere hinanden til at få flere kvinder i gang med, hvad de har lyst til i deres liv – om det er at programmere, forske, være elektriker, designe tøj eller starte egen virksomhed. 
 
God læselyst!
Læs mere om: