Slet

NYT IN | Smugkig i september-nummeret

Tjek dit indre kompas i det nye IN, der er på gaden torsdag. Mød den danske skuespiller Katrine Greis-Rosenthal, der sidste år fik sit store filmiske gennembrud i Lykke-Per. Lær mere om, hvordan hun balancerer karriere og familielivet, når skuespillerkarrieren er på sit højeste - og om, hvordan hun håndterer det ansvar, der følger med, når ens navn er det bærende på filmplakaten. Du kan også møde stærke kvinder, der tør stå ved sig selv. Heriblandt den britiske skuespiller Michelle Dockery, der igen indtager rollen som Downton Abbeys Lady Mary. De køligere dage nærmer sig, og det nye IN klæder dig på i efterårets mode. God læselyst og rigtig god start på efteråret.

Elsk din garderobe – pas på den og giv den videre!

I dag køber en forbruger 60 procent mere tøj, men bruger det kun halvt så længe som for 15 år siden. Alene i Storbritannien blev 300.000 ton tøj i 2016 sendt på lossepladsen inden for de britiske grænser – hvor de end går i disse Brexit-tider.

Opfattelsen af, hvad tøj er værd, er blevet devalueret i sådan en grad, at det – i grove træk – bliver købt lige så bevidstløst, som vi ‘binger’ tv-serier – uden måske at kunne huske, hvad vi har set, eller hvad vi har liggende i klædeskabet.

Mød Katrine Greis-Rosenthal i det nye IN

Jeg er også gennem tiden gået amok i shopping for at føle mig ‘rigtig’, forkæle mig selv, til festlige lejligheder og helt uden anledning – men nogle gange også uden at have penge på kontoen til det. At købe tøj i store mængder var et led i min dannelse som menneske og en kær frihed, som stod i kontrast til min barndom, hvor skæbnen ville, at mor var alene med os: Hun sørgede flittigt for nystrøget dug til den daglige middag, kulturel dannelse og friskplukkede blomster fra haven og meget andet ved siden af sit travle lærerjob, men nyt tøj til mig stod ikke højest på indkøbssedlen. Derfor var tøjlykken gjort, når jeg kunne dykke ned i to sorte plastiksække på stuegulvet og selv vælge de bluser, bukser, kjoler og trøjer, som døtre af mors kollega ikke længere kunne passe eller ville gå i.

Senere, i kølvandet på den finansielle krise i 2008-09, levede jeg højt på det tøj, som jeg havde købt i årene før krisen, fordi kvaliteten holdt, og den dag i dag går min datter stadig i meget af det. Jeg begyndte at se skønheden i tøj designet med hjertet: Godt håndværk, skabt med kreativitet og kærlighed, og oftere og oftere også bæredygtigt. Alt sammen noget, som ikke går af mode, og som kan repareres igen og igen af en skrædder eller af svigermor. Når jeg selv er mæt af at gå med tøjet, rykker det videre til min datter, veninder eller lever videre hos en helt fremmed.

LÆS OGSÅ: Har Instagram ændret modebranchen?

Hvorfor stresser vi kvinder hinanden som galopheste og pisker hinanden til at møde op i nyt tøj, når der er venindemiddag, fødselsdag eller en fest? Hvem har nogensinde oplevet mændene gøre det? Lad os sætte en ære i at købe nyt eller brugt tøj mere bevidst – i god kvalitet, og som passer til vores pengepung – og som vi kan bære med stolthed, god samvittighed igen, igen og igen – og senere lade gå i arv som et smukt smykke eller en god taske.

De ypperste – og dyreste – rober er haute couture, som mange af os aldrig kommer i nærheden af at købe. Nogle mener derfor, at det krævende håndarbejde har udspillet sin rolle. Men det afviser Maison Valentinos kreative chef, Pierpaolo Piccioli, med ordene: Jeg går heller ikke på museum og forventer at kunne købe Picasso.

God fornøjelse med den nye modesæson efterår og vinter 2019 – dit klædeskab har sikkert allerede nogle af de nye farver.

Anne Axholm, chefredaktør

Få en smagsprøve på, hvad du kan forvente af denne måneds magasin i galleriet, og husk, at du også kan få magasinet til din telefon eller tablet HER

Smugkig i september-nummeret 2019

LÆS OGSÅ: 13 lækre tasker til jobbet