Slet

Outsiderne slår til

Denne smagnings bedste hvidvinsoplevelser kommer fra Australien og Østrig.

Det er efterhånden lettere at købe gode hvidvine i prisklassen under 60 kr. end gode rødvine. Måske fordi hvidvinskøbere er et mindre og mere kræsent publikum. Langt de fleste foretrækker jo stadig rødvin. Men der findes efterhånden en hel del gode hvidvine i prisklassen omkring 60 kr., og nu begynder hvidvinssæsonen for alvor. Vi har tidligere slået til lyd for, at man med fordel kan interessere sig for de knap så oplagte vinlande, når det gælder de billige hvidvine. Østrig og Tyskland er gode eksempler, og det virker, som om den påstand i stigende grad bliver bekræftet for hvert vinår, der går. I hvert fald kan vi konstatere, at østrigerne har fået rigtig godt styr på deres Grüner Veltliner-drue, som giver friske, sprøde og letdrikkelige vine til ganske fornuftige priser. Vi har smagt en del både dyre og billige østrigske hvidvine, og hovedindtrykket er normalt særdeles positivt. Østrig er et vinland i verdensklasse. Det er også godt for prisniveauet, at den østrigske nationaldrue udvikler sig ganske udmærket uden brug af dyr fadlagring.

Vine fra Australien finder vi som bekendt er noget mere svingende i kvaliteten, så det var en særdeles positiv overraskelse at smage den utraditionelle Stickleback Heartland med sin specielle druesammensætning af Chardonnay, Semillon og Verdelho. Også et rigtig godt hvidvinskøb til en forhåbentlig varm og god sommer.

 

Hverdagsvine

 

1. Graf Hardegg
2006 Veltlinsky Niederösterreich, Østrig,
Østrigsk Vinimport, 59,75 kr.
???

Frisk, sprød, mineralsk, livlig og appetitvækkende. Det er let at blive begejstret for denne ukomplicerede vin, der er en 100 pct. Veltliner fra Østrig. Fin at drikke alene, men også god til tapasretter eller en rejemad på terrassen.

2. Producteurs Plaimont, Dom. Les Escasses
2006 Vin de Pays de Côtes de Gascogne, Frankrig,
H.J. Hansen Vin, 53 kr.
???

Udvikler sig flot i glasset med duft og smag af hyld og tropiske frugter. Bedst til mad - for eksempel stegt fisk eller en quiche.

3. Stickleback Heartland
2007 Australien,
Vinens Verden, 59,50 kr.
???? (+)

Spændende og utraditionel overraskelse fra Australien. Her er brugt tre forskellige druer: Chardonnay, Semillon og Verdelho, der også anvendes i Madeiravin. Resultatet er en ualmindelig vellavet vin, frisk i smagen, læskende og ukompliceret at drikke.

4. Peter Dolle
2006 Grüner Veltliner Strassertal, Østrig,
Østrigsk Vinimport, 59 kr.
???? (+) FAVORIT

Endnu en østrigsk Veltliner, der viser sig fra sin bedste side. Let røgsmag med et strejf af bitterhed giver en frisk og elegant stil med en flot eftersmag. Helt igennem en lækker vin, der kunne koste noget mere end de 59 kr.

5. Lenotti
2007 Colle dei Tigli, Bianco del Veneto, Italien,
Vinoble, 50 kr.
???

I begyndelsen noget utilnærmelig, men efter lidt tid i glasset bredte der sig en duft af blomster og sødlige æbler over bordet. Bedst sammen med mad - gerne melon og skinke.

ØSTRIGS NATIONALDRUE

Grüner Veltliner er Østrigs egen drue, selv om det er Riesling, der har ført landet op i topklasse. Grüner Veltliner findes stort set kun i Østrig, hvor den dækker over en tredjedel af vinmarkerne - de fleste i den nordøstlige del af landet. I de senere år har østrigske vinavlere gjort sig bemærket i internationale smagninger blandt andet med vine produceret af Grüner Veltliner. Druens succes er da også af nyere dato og tilskrives en lille håndfuld avleres seriøse arbejde med at forbedre kvaliteten af druen blandt andet ved at begrænse høstudbyttet, der ellers kan være ret voldsomt, for Grüner Veltliner er en højtydende drue. Men som med alle andre druer er det lave høstudbytter, der giver basis for høj kvalitet.
 

6. Château Mas Neuf
2006 Tradition Blanc Costières de Nîmes,
Frankrig, Philipson Wine, 60 kr. (UDGÅR)

Vi har tidligere haft gode oplevelser med den røde fra samme hus, men denne flaske var syg, og vi havde desværre kun den ene. Ingen bedømmelse.

 

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr
 

SMAGERNE ER: BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen,
NANNA SIMONSEN kogekone, kogebogsforfatter, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.

 

Læs mere om: