Slet

Palazzo Corsini

STED: FIRENZE, ITALIEN. Et romantisk fristed i en slotspark i Firenze.

En solid gammel mur strækker sig langs med via della Scala midt i Firenze.
Det absolutte fravær af vinduer eller andre åbninger får muren til at se meget lidt indbydende og endda længere ud, end den er. Den røber ingen tegn overhovedet på den fred og berusende idyl, som gemmer sig bag dens afvisende sten.
Et jordisk paradis gemt af vejen fra støj, hektisk trafik og byliv.
Denne del af muren er bagsiden af tre af det berømte Palazzo Corsinis originale citronhaver og slottets orangeri. For mere end 30 år siden var det yndlingslegepladsen for fire små Corsini-børn.
I dag bor Sabina Corsini i den gamle have med slottet som nabo. Hun arbejder med restaurering og har stået for istandsættelsen af en del af slottet foruden sin egen unikke bolig i citronhavens opbevaringsrum for planter.


Parketgulvet i den anden fløj af tepidariet , hvor de sarteste planter
tidligere overvintrede, er genbrug fra en tidligere restaurering på
selve Palazzo Corsini.

Tepidariet, som rummet kaldes, har L-form, og det gjorde det naturligt at dele bygningen i knækket. To store mellemetager blev tilføjet i begge ender af huset for at udnytte den meget store loftshøjde. Hovedfløjen, der er forbundet direkte med det originale citrongartneri, rummer opholdsstuen, Sabinas soveværelse og badeværelset. Tepidariets anden fløj er også blevet restaureret og er nu i sønnen Corsos besiddelse. En stor hems bygget i træ strækker sig også halvvejs ind i dette rum som en ekstra soveplads oven på badeværelset og påklædningsværelset nedenunder. I den fjerneste ende af rummet er der originale træindfattede glasdøre, som giver adgang direkte til haven og parken. Sammen med den lange række høje vinduer giver de rummet masser af dagslys, og huset blev da også tidligere i en periode anvendt som atelier. Denne del af huset er den eneste, som har parketgulve i træ - en rest fra en restaureringsopgave på selve slottet.
Køkkenet findes i en mindre bygning, der ligger parallelt med den ene af husets fløje bygget halvt ned i jorden med en række vinduer, der sikrer lys og smukke kig ud i haven. Gardiner, møbler og træpaneler bliver brugt som rumdelere for at ændre den oprindelige ruminddeling mindst muligt og for at slippe så meget dagslys som muligt ind i rummene.

Selve slottet er kendt for sin kunstsamling og sin romantiske park. Maria Maddalena Macchiavelli, som var gift med markis Filippo Corsini, købte i 1649 slottet af Ferdinando 2. Medici. Dengang var det en landsted med en have, der strakte sig ned til flodbredden. Familien Corsini har ejet stedet lige siden og inviteret kunstnere til at dekorere de elegante opholdsrum og navnlig førstesalen, hvor Galleria Aurora findes i dag.
Slottet ligger i Firenzes centrum 10 min.s gang fra Santa Maria Novella-stationen ved Lugarno Corsini.

Læs mere om familien Corsinis romantiske fristed

Læs mere om familien Corsinis bolig i orangeriet

Få mere info om Palazzo Corsini

OM ORANGERIET

  • Palazzo Corsinis første orangeri blev opført i 1600-tallet som en del af barokhaven. Orangerier var højeste mode på den tid.
  • Orangeri: Rummeligt drivhus med eksotiske planter, typisk forskellige orangetræer. På Palazzo Corsini er det en del af haven og omfatter flere bygninger f.eks.
  • Limonaia: Stenhus til opbevaring af citrontræer, der dyrkes i potter og ikke tåler frost. I Italien sættes planterne ind i november måned og skal stå mørkt.
  • Tepidarium: Et lunere opbevaringssted for sarte planter om vinteren. Tepidariet er lunt på grund af vinduerne, og planterne
    skal have lys.
Læs mere om: