Slet

Pinot Gris

Let røget, duft af skovbund, fyldig, cremet, næsten olieagtig.

Let røget, duft af skovbund, fyldig, cremet, næsten olieagtig. Pinot Gris eller Tokay d'Alsace, som den hed i gamle dage, er en af de mest spændende druesorter i Alsace. Den giver en robust og magtfuld vin med en næsten olieagtig konsistens. Den har ikke samme parfumerede og florale duft som de andre vine fra Alsace, men er mere neutral. Med Pinot Gris har vi snarere næsen i skovbunden, af og til med et strejf af røg.

Fyldig, fed og fløjlsblød
Vinens fylde og fede blødhed gør den egnet til mange retter - gåselever, kraftige fiskeretter og lyst fjerkræ med cremede saucer. Svinekød og fuglevildt som fasan og agerhøne. Samt de fleste oste, også dem, der er lidt lagrede. Pinot Gris er en god og sund drue, der er modstandsdygtig over for de fleste sygdomme. Den kan lide en frugtbar, mineralholdig jord, og på de højtliggende marker i Haut Rhin vokser den side om side med Gewürztraminer.

Over 250 år gammel
De første spor af denne druesort i Alsace stammer fra 1750, hvor den blev kaldt Grauer Tokayer. Senere blev den kendt som Tokay d'Alsace. I forbindelse med Ungarns indtræden i EU i 2004 blev den omdøbt til Pinot Gris for ikke at blive forvekslet med Tokay fra Ungarn.
 

Pinot Gris AOC Alsace, J.B. Adam, 100 kr. (Superbest) Vinen har en herlig bouquet med præg af stenfrugter og modne grønne druer. Smagen er frugtig og fyldig med en god balance mellem frugt og fin syre og en lang svagt krydret eftersmag.
Pinot Gris AOC, Alsace, Léon Beyer, 130 kr. (Vinspecialisten) Frisk og besnærende duft af eksotiske frugter og æbler tilsat et frisk strejf af karse. Smagen er varm og saftfuld med en lækker fedmefuld fi nish af smør og abrikos. Et dejligt, lidt anderledes valg til sommerens
Læs mere om: