Slet

Prins Henriks samling af jade

I anledning af udstillingen Himmelsten, der sidste år vistes på Koldinghus, bragte vi en artikel om udstillingen. Her kunne man se en stor del af H.K.H. Prins Henriks enorme jadesamling, som tæller flere tusinde genstande.

Himmelsten er det poetiske navn for jade i Asien. Bjergarten betragtes som et guddommeligt, udsøgt og kostbart materiale, der i særlige tilfælde kan koste mere end guld. Gennem årtusinder har det været anvendt til kunstfærdigt udskårne vaser, fabeldyr, figurer, smykker, rituelle genstande og kejserlige gaver.

Udstillingen på Koldinghus afspejlede prins Henriks fascination af disse mange kunstværker og er en lovprisning af jadens mange kvaliteter.

Prinsen har brugt lang tid på at sætte sig ind i det eksotiske emne, som er ret fremmed for danskerne. Hans vedholdenhed og samlertrang har resulteret i en enorm samling, der er uden sidestykke i Danmark. Og han er uden tvivl en af dem herhjemme, der ved mest om emnet.

Prinsen med et af sine pragtstykker: En fuldstændig fejlfri, næsten gennemsigtig skål med to hanke skåret af et eneste stykke lavendelblå jade. Prinsen er en passioneret jadesamler og en af dem herhjemme, der   ved mest om emnet.

BEDSTEFARS CIKADE

Det hele startede med en fin lille jadefigur. Prins Henrik var kun otte år gammel, da hans bedstefar forærede ham en jade-cikade med vingerne fint indgraveret på oversiden og med en antydning af seks små fødder på undersiden. En lille lykkebringende amulet, som man ofte ser prinsen bære om halsen i en smukt flettet snor.

»Min bedstefar havde en samling af smukke jadegenstande,« fortæller prinsen til Antik & Auktion, der har fået lov at fotografere på Fredensborg forud for den store udstilling.

»Men det meste forsvandt under japanernes besættelse af Hanoi, hvor vi dengang boede. Jeg har senere arvet enkelte stykker, som blev reddet,« siger prinsen. »Den lille cikade betød meget for mig, og jeg har nok arvet min fascination af den mystiske sten fra min bedstefar. Det gik i blodet, og det er grunden til, at jeg senere begyndte at samle på jade.«

Det begyndte allerede, mens prinsen var diplomat i London. Her gik han ofte på Portobello Road-markedet om lørdagen, og dengang var det muligt at finde mange smukke ting af jade.

»Her i Danmark har jeg også fundet meget,« fortæller han, »men ellers har jeg købt jade på rejser. Jeg har været på loppemarkeder – mest i Kina, men også i lande som Iran, Irak og Tyrkiet, for hvis der på en officiel rejse var tid og lejlighed, så gik jeg ofte – når det officielle program var slut – på markeder og i antikvitetsforretninger.«

DEN FANTASTISKE SKÅL

Prins Henrik har været på mange loppemarkeder i Kina med en dansk antikvitetshandler, som deler prinsens fascination af jade, og som kender de steder, hvor man stadig kan finde gode ting. Et af pragtstykkerne i prinsens samling – en skål af en ganske særlig lavendelblå farve – er således købt på et marked i Shanghai.

»Jeg så med det samme, hvor fantastisk den var, og blev meget begejstret,« husker prinsen, »men sælgeren vidste også godt, at den var noget særligt, så vi forhandlede lidt, før vi blev enige om en pris. Det skal man jo.«

»Det kan være svært at udvælge én ting frem for en anden,« fortæller prins Henrik. »Det kan være et særligt fabeldyr, en form eller en farve, der appellerer til én, eller det kan være selve forarbejdningen. Nogle gange kommer det ubevidste til hjælp. Det kan næsten føles, som om en genstand udstråler, at den gerne vil tilhøre en.«

TO SLAGS JADE

Jade er en betegnelse, der bruges om to forskellige bjergarter. Den ene, nefrit, er kinesernes lykkesten, der bl.a. beskytter mod sygdomme. Den har en farveskala fra hvidlige toner og jordfarver til lys grøn og den velkendte celadongrønne. Den er den mest udbredte og findes i bl.a. Kina, Sibirien, Californien, New Zealand og Taiwan.

Den anden type, jadeit, er den kostbareste og forekommer i flere og klarere farver som f.eks. smaragdgrøn, hvid, rosa, lavendel og gul. Den fineste jade er transparent og bruges ofte til smykker. Jadeit findes bl.a. i det sydlige Kina, Myanmar, Mexico, Guatemala og Japan. 

Kinesisk jade forekommer i mange farver. Den grønne er den mest almindelige, men også blå, jordfarvede og grå nuancer forekommer relativt hyppigt, mens den hvide er mere sjælden. Prinsens samling rummer mange usædvanlige genstande. Her et udsnit af vaser, krukker og en enkelt vinkande i en smuk blå nuance.

En smuk figur er resultatet af et samspil mellem stenens farve og kvalitet, den håndværksmæssige udførelse og det kunstneriske udtryk samt poleringen. Disse lågkrukker i historiske stilarter er fremstillet udelukkende til pynt. Farverne er grøn, blå og den sjældne hvide jade. Og dekorationerne er ciseleret ind i den polerede overflade.

En stor del af prinsens samling står på Fredensborg i specielle montrer – købt til formålet. Her viser prinsen et usædvanligt røgelseskar af jade belagt med guld. Han mener, at det har været så kostbart at fremstille, at det må have været en gave fra kejseren til en fornem person.