Spejlet på væggen er af zink og har siddet udendørs i en gammel  karnap. Dobbeltdørene vender ud imod haven og står åbne om  sommeren. På denne måde er de med til at udviske forskellen  imellem ude og inde.
Slet

Råt og fint orangeri

En drøm af et orangeri med smukke vækster og ekstravagant indretning. Vi har besøgt Julie Brandt Dam, der brænder for det skønne og tør blande afrikanske masker med franske antikviteter i en personlig og storladen stil.

Vi er på besøg hos Julie Brandt Dam, medindehaver af butikken RUE VERTE og Rue Verte Plus, der bor i en villa, der både lokker med en stor terrasse til sommerfesterne og med en pragtfuldt orangeri til at holde havestemningen ved lige vinteren igennem. Orangeriet er med sine 36 m² et af de mest brugte rum i huset, både vinter og sommer, for om sommeren er det bindeled mellem huset og den smukke have med Julies store rosensamling.


Der er flere døre i den sydvendte del af
orangeriet. Når alle døre står åbne, virker
rummet næsten som en del af haven.
Den store grå potte er fra Rue Verte Plus.

Bord bestemte stilen

- Vi holder af at spise de gode middage her, og vi indtager ofte morgenmaden her, mens vi kigger ud på haven. Jeg elsker at sidde hernede i min gode stol med farveprøver og kataloger, ofte til langt ud på natten. Så roder hele bordet med laptop, papirer og kollektionsprøver. Ja, egentlig var det det belgiske bord, jeg fandt i Frankrig, der blev startskuddet til, at vi gik i gang. Vi vidste, at vi skulle have en vinterhave, en slags mellemstation imellem have og hus. Da jeg fandt det antikke egetræsbord med stenbordplade, vidste jeg, at det kunne danne grundlag for stilen i orangeriet, fortæller Julie.

Eksotisk og fransk

Hele rummet virker smukt og roligt og det til trods for, at interiøret visse steder er monumentalt og slår på det ekstravagante. Indretningen er domineret af den store pejs, der er bygget op i gamle franske sten. Julie fortæller om sin indretningsstil: - Jeg er vild med den rå effekt, der opstår, når gråt i forskellige overflader møder hinanden. Jeg bryder mig ikke om stilistisk at blive sat i bås, jeg blander helst forskellige stilarter og epoker, så de passer til vores ting. Jeg har altid kunnet lide at blande nyt med gammelt, råt med fint og glat med groft.

Blade som skulpturer

Den samme holdning går igen i planterne i rummet. Her findes ikke små sarte blomster, men skulpturelle planter med forskelligt løv og forskellige overflader. Oliven mod agave, palme mod orkidé, storbladet mod småbladet og mat mod skinnende, det meste domineret af blåtonet bladløv.


Et orangeri som dette er bygget med murede vægge imellem glasfelterne i modsætning til et conservatory, der som hovedregel har glas over det hele. Væggene er pudset op og malet med en blanding af sand og maling for at få den lidt porøse overflade.

Opvokset med form og æstetik i højsædet

Julie finder sin inspiration til indretningen overalt: - Jeg er opvokset i et hjem, hvor form og æstetik var væsentlige faktorer. Jeg tror, at jeg som lille lærte at se mig godt om. Jeg lader mig inspirere alle steder. Jeg sanser det, der er særligt netop i den givne situation, og har nemt ved omsætte det til noget, jeg kan bruge. Jeg kan blive optaget af gamle reklamer på en søjle, gamle fliser i en opgang kan inspirere mig til nye farver og mønstre, og reb og kabler på et skib kan inspirere mig til nye flet på en smykke- eller bæltekollektion, svarer Julie fra sin vinterhave.

JULIES TIPS TIL DIT ORANGERI


Tænk over, inden du køber planter, at de også skal være smukke, når de ikke er i blomst.
Kig på bladene, dem kommer du til at se mest til.
Bland væksterne, så der er blanke blade op imod de matte. Placer altid de lavere planter foran de høje.


Julie sidder sin yndlingslænestol og nyder et sjældent øjeblik uden børn, arbejde eller planter, der skal passes.Se også JULIES ROSENHAVE


Læs mere om: