Slet

Refugium i Andalusien

I en lille andalusisk bjerglandsby har et dansk par forvandlet en nedlagt købmandsbutik til en charmerende feriebolig.

Stille forfald, højt til loftet og en sjælden fin energi. Oplevelsen af det 200 år gamle spanske byhus var mest af alt positiv, da de kommende ejere trådte over dørtærsklen for første gang. - Huset havde stået tomt i mere end 25 år, da vi overtog det i 2001, og det bar det selvfølgelig præg af, fortæller det danske par, der hurtigt øjnede muligheder, hvor andre havde set problemer og begrænsninger.


Med sne på tinderne
Den 190 m² store hjørneejendom, der også har en fortid som bar og herberg for rejsende, ligger i den lille bjerglandsby Joriaratar i den østlige del af Andalusien, som er et af de tørreste steder i Spanien. Herfra er der fantastiske vandremuligheder og udsigt til Sierra Nevada med sne på de højeste tinder året rundt. Før huset blev rigtig beboeligt, var der meget, der skulle renoveres. Med hjælp fra lokale håndværkere valgte parret som noget af det første at banke tre vægge ned, hvorved man fik omdannet butikslokalet og det bagvedliggende lager og køkken til et stort og indbydende spisekøkken.40-45 graders varme
Ved samme lejlighed blev der lagt nyt teglflisegulv og banket hul i muren til et par ekstra vinduer, da de eksisterende var lidt for små efter nordisk målestok. Typisk for datidens byggemåde er alle vinduerne små og husmurene metertykke. Hermed kan man i et område, hvor temperaturen snildt sniger sig op på 40-45 grader i de varmeste måneder, sikre sig kølighed indendørs, når solen bager, og tilsvarende holde på varmen om vinteren. Hvad angår det sidstnævnte har parret valgt at supplere med en brændeovn og et par flytbare gasradiatorer, da kulden for alvor begyndte at bide.

Gæster bor i baren
Der er desuden blevet indrettet et hyggeligt gæsteværelse i den tidligere bar i stueetagen. På 1. salen er de tre højloftede soveværelser og det lille studerekammer blevet muret op og kalket på traditionel vis. Hønsestigen til det gamle loft er nu erstattet af en rigtig trappe op til den nyetablerede stue, der fører ud til en fredfyldt terrasse, hvor de fleste måltider indtages.Fantastisk uberørthed
Det er, som om tiden står næsten stille, når man vandrer rundt i de smalle, krogede gader i Joriaratar. Mange af de ældre indbyggere har da heller aldrig været uden for egnen, hvor sortklædte kvinder stadig ordner familiens tøjvask ved vaskepladsen, sådan som de har gjort det gennem generationer. - Vi var tiltrukket af landsbyens uberørthed, men kunne også se, at den med sine 160 hovedsagelig ældre indbyggere var ved at affolkes. Heldigvis er den yngre generation nu så småt begyndt at vende tilbage. Hvordan Joriaratar vil udvikle sig i fremtiden, er det store spørgsmål, siger indehaverne af refugiet i Andalusiens bjerge.

LEJ ET LANDSTED I ANDALUSIEN

Der findes huse og hytter til leje i de maleriske hvide landsbyer i bjergene eller tættere på kysten.
Andalucia
Villasandalucia
Villanao
Fincamalaga

OVERBLIK

Hvor: Joriaratar, 'pueblo blanco' eller hvid landsby i Andalusien
Hvad: Tidligere købmandsbutik og bar på 190 m²
Hvem: Dansk par på udkig efter fred og roLæs mere om: