Slet

Reportage: Guld på Haughus Gods

Skønne omgivelser og masser af gamle, spændende ting og sager – lyder det fristende? Hvis ja, så er kræmmer- og antikmarkedet på Haughus Gods sagen. Her er et par af de ting, vi faldt over – og faldt for.

En solrig septembersøndag med høj, klar luft og smukke sensommerfarver er Haughus Gods i Jelling få km fra Vejle ådal – som så ofte før – arrangør af et stort kræmmermarked og vært for massevis af mennesker. Her på godset forenes markedsgæsterne i en fælles interesse for sjove, uprætentiøse og nyttige ting. De fleste af de udbudte sager er gamle, men der er også mulighed for at finde nyere ting. Mulighederne er utallige, og den gode stemning røber, at både gæster og handlere er fortrolige med stedet og hinanden.'

Selve Haughus Gods består først og fremmest af en smuk hovedbygning. Her har markedets arrangører, Dennis Raun og Kim Dyhr, deres private bolig på førstesalens gemakker, mens stueetagen er indrettet som et hyggeligt caféområde.

»Skabet er ca. 100 år gammelt, og det er fyldt med fint, gammelt tøj,« fortæller den franskfødte udstiller Adela Schmidt. »Det er en hobby for mig at samle på udsøgt tøj og handle med det. Desuden nyder jeg at tale med mange mennesker. Priserne finder vi ud af.«

Marked i kostalden

I den ene af godsets tidligere avlsbygninger finder kræmmermarkedet sted. I den tidligere kostald på ca. 700 m² er antikvitetshandlernes egen butik fyldt med et udvalg af nyt og gammelt – lige til et publikum, der er fokuseret på ’alt hvad hjertet begærer’. Og det vil sige lige fra den mindste lille dims eller pyntegenstand, man måske har været på udkig efter længe, til en større ting, der lige kan glide ind i den hjemlige indretning.

Hos skotskfødte lord Robin David Fischer of Glencoe og danske lady Anette – der er cand.mag. i formidling – vises der er flot udvalg af engelske kiksespande fra årene 1890- 1930. »Nogle er kopier af kinesiske eksemplarer, men de er alle udført i England og koster 350 kr.,« udtaler his lordship.

Kaffetid Man tager en sølvbakke til 375 kr., fine musselmalede mokkakopper til 2.500 kr. for stellet, dekorative, turkisfarvede glasskåle af presset glas til 275, 325 og 425 kr. pr. stk. – og så er kaffen klar. Set hos Berit W. Christiansen med tilnavnet Kræmmer Mutti. 

»Her handler vi med et smil,« siger Dennis og Kim samstemmende med alle deres udstillere, og det kan mærkes på atmosfæren i de gamle bygninger og hovedbygningens hyggelige café. Her tilbyder ‘kogekonen’ – som er Kim – nemlig delikat smørrebrød og bagværk – som også er en del af markeds-oplevelsen.