Slet

Retrotrend: Meget mere metal

De to metaller har haft et ilde ry som kitschet pynt på tilrøgede bodegaer, men lige nu er ting af messing og kobber noget af det mest trendy, du kan have i boligen. Få tips til, hvordan du indretter med metal her.

Kobber og messing har altid været let tilgængeligt og derfor i en prisklasse, hvor alle kunne være med. Det var dog den industrielle revolution i slutningen af 1700-tallet, der for alvor satte gang i forbruget. De to metaller sneg sig ind i kirker som messingdekorationer og alterstager og i de små almuehjem som lysestager og køkkenredskaber. Her blev det så populært, at der stort set i alle hjem blev rørt havregrød i en kobbergryde eller kogt vand i en kobberkedel. Udover at blive anvendt til funktionelle brugsting blev de to metaller også faste bestanddele på møbler i form af beslag og pynt og i skulpturer, hvor Frihedsgudinden (lavet af kobber og jern) fra 1886 i New York er det mest berømte eksempel. Og sådan fortsatte det gennem jugendtiden fra 1896-1910 og funktionalismen i 1920’erne- 30’erne. Her blev både kobber og messing brugt flittigt som understel til lamper og til askebægre, smykker og bæltespænder.

Læs også: 8 køkkenting, der røber din alder

Kobber- og messingboom

Det største boom kom dog omkring 1945. Her blev det eksisterende design videreudviklet til tidens mode. Kobbergryder fik et strammere udseende, og lamper fik trekantede kobberskærme, som gennem 50’erne blev udviklet med fine lameller, inspireret af tidens optagethed af rummet og planeterne. Tendensen fortsatte gennem 1960’erne, hvor designet gled over i mere organiske bløde former inspireret af Østens mystik. Det er den storsælgende Orientpendel designet af Jo Hammerborg i 1963 et godt eksempel på. Gennem 1970’erne erobrede kobber og messing med deres varme glød folkelige miljøer som restauranter og bodegaer, hvor den nostalgiske almuestil blev dyrket. Samtidig var det også dén tendens, som slog kobber og messing af banen, da 80’ernes hightech-mode slog igennem. Tællestager, svungne former og alt, hvad der mindede om forældet landboliv eller underklasse, røg ud, da yuppierne begyndte at dominere scenen.

Moderne igen

I dag, næsten 30 år efter, bliver kobber- og messingting set på med en anden distance, og de gyldne farver sætter nu et mondænt præg på lyse nordiske hjem. Der bliver atter produceret messingstager og masser af lamper, og de gyldne toner bliver brugt på alskens nips og som detaljer. Tænk bare på hvilket postyr, der blev, da Kähler for et par siden lancerede den populære stribede vase i en kobberversion! Det er, som om ethvert interiørfirma med respekt for sig selv skal lave en linje af deres produkter i kobber eller messsing, så du fx kan få messingfarvede Hoptimister og bodumkander i kobber. Trendsættere gennemsøger loppemarkeder og antikvitetshandler for at finde de gamle, originale messing- og kobberting, som de kombinerer med nyt i et smagfuldt mix. Gør dem stilen efter, og se hvordan du kan bruge de gyldne metaller til at skabe liv i boligen. Og til en billig pris.

Læs også: Indret med trendy daybeds

10 tips til kobber og messing

  • Gå på jagt efter lamper, lysestager og beholdere på loppemarkedet.
  • Du kan sagtens male messing- og kobberdetaljer selv. Giv f.eks. kedelige trærammer en gang hobbymaling for et mere mondænt look, der i øvrigt passer særdeles smukt til den grønne plantetrend.
  • Giv dine møbler messing- og kobberdetaljer. Kommoder og skabe kan få nye greb, eller du kan male stolebenene.
  • Vælg kobber eller messingskjulere til dine grønne planter.
  • Trådkurve i metal giver et varmt udtryk til opbevaring af kedelige ting som papirer og håndklæder.
  • Knager og kroge i messing er søde detaljer på væggen. Vælg hyldeknægte i de to metalfarver.
  • Kombineret med sort og træ får man et råt og maskulint udtryk med messing
  • Gå all in, og skift dit bestik ud med en version i kobber.
  • Lad samme nuance gå igen i mange detaljer for et roligt udtryk.
  • Facade-bogstaver i messing er smukke på væggen og kan f.eks. findes på lebencph.dk.

Få flere tips og idéer i vores galleri herunder.

Retrotrend: Metal

Læs mere om: