Slet

Riesling

De hvide druers konge, tør, elegant, frugtig, mineralsk og floral.

De hvide druers konge, tør, elegant, frugtig, mineralsk og floral. Riesling er en fantastisk madvin, ikke bare til fisk og skaldyr, men også til mere robuste spiser som choucroute eller surkål, matelote - fiskefrikassé, palette de porc fumeé - røget svinekam, coq au riesling eller kylling i vin og andre lokale retter fra Alsace. Samt til alle former for fjerkræ, fuglevildt og lyst kød i det hele taget. Til oste er Riesling især fin til en frisk gedeost.

Rhinområdets allerfornemste druesort
Riesling bliver betragtet som Rhinområdets allerfornemste og ældst kendte druesort. Man ved med bestemthed, at den har været dyrket siden det 15. århundrede, men højst sandsynligt kom den til området allerede med romerne. Klaserne og druerne er små, og de modner sent i forhold til de andre grønne druer i Alsace. Riesling trives bedst på en mager og gerne lidt stenet jord på en god beliggenhed. Planternes rødder er 10-15 år om at nå ned i undergrunden, og det betyder, at Riesling virkelig er en druesort, der 'smager' af det sted, den er vokset op.

Den mest almindelige Alsacedrue
Riesling er Alsacevinenes sjæl, og den dyrkes nu på 22 pct. af området, hvilket gør den til den mest almindelige Alsacedrue. Druen bruges i tre AOC'er: AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru og AOC Crémant d'Alsace. Ud over disse appellationer kan Riesling også bruges til to benævnelser for senthøstede vine, 'Vendanges Tardives' og 'Sélection de grains nobles'.

 

Riesling Alsace AOC, Cave Vinicole de Ribeauvillé, 37 kr. (Netto) Vinen er tør og karakteristisk med duft af citrusfrugt og en minerask note. Den er frisk i munden, harmonisk og med lang eftersmag.
Riesling Reserve 2006 Eschbach Dornstetter, 90 kr. (Vinspecialisten) Liflig og indbydende drueduft, der følges smukt op af en stilren og frisk, behageligt tør smag. Et godt bud på "hyggevinen" på terrassen eller som den perfekte ledsager til ikke alt for kraftige fiske- og fjerkræretter.

 

Riesling Alsace AOC 2001, Kuentz-Bas, 225 kr. (Vinoble) Denne vin er et flot eksempel på, hvordan mineralitet, frugt, finesse og struktur harmonerer smukt sammen.

 

Læs mere om: