Slet

Royalt twist

Det var både et scoop og en ære, da den britiske dronning Elizabeth bad designeren Tricia Guild om at skabe en kollektion af eksklusive stoffer og tapeter.

- Vi fik uhindret adgang til mange af rummene på de kongelige slotte. Men det, der virkelig overraskede mig, var mængden af tegninger og udkast til design, som kongehuset råder over. Og farverne, ikke mindst. Slottene er fulde af farver, og vi har holdt os fuldkommen inden for den skala, man i forvejen finder på slottene. Jeg blev overrasket over, hvor gennemtænkt man i århundreder har forholdt sig til brugen af farver og materialer. Det var fantastisk inspirerende, men man er nødt til at være meget fokuseret, når man færdes i de kongelige omgivelser, fordi det hele er så overvældende. Især i den ældre del af Windsor Castle, hvor stærke røde og blå nuancer dominerer omgivelserne. Husk på, at farver i det 16. og 17. århundrede blev benyttet som udtryk for magt, siger Tricia Guild, der i den nye kollektion så vidt muligt også har holdt sig til de samme materialer, som er benyttet på slottene.
- Det hele var der i forvejen, vi udsatte det bare for et twist, siger Tricia Guild, der indimellem havde svært ved at sætte historisk dato på de omgivelser, hun befandt sig i.
- Mange gange vidste hverken jeg eller slottets medarbejdere desværre præcist, hvilken periode stofferne og tapeterne repræsenterede i de enkelte rum. Det gjaldt især på Windsor Castle. Men det er så godt som lykkedes os at genskabe de strukturer, materialerne oprindelig formodes at have haft, og i mange tilfælde har vi endda overgået den kvalitet, de havde, fordi vi i dag benytter os af andre teknikker, end man gjorde, da de blev skabt. Da dele af Windsor Castle brændte i 1992, gik konservatorerne efterfølgende i gang med enormt arbejde for at genskabe det tabte. Det gav dem en fantastisk indsigt, som siden er kommet os til gode.

Hjælp fra historien

Under arbejdet med The Royal Collection besøgte Tricia Guild væverier i Italien og ikke mindst Indien, hvor den berømte Arundale-silke, som indgår i kollektionen, fremstilles og broderes.
Gamle tegninger, bl.a. af den italienske arkitekt Andrea Palladio, som gav inspiration til de ældste dele af Buckingham Palace, blev studeret nøje, og det samme blev arkitekterne Morel og Seddons udkast til stuer og sale på Windsor Castle.
I det hele taget viste de kongelige slotte sig som en stor og inspirerende rejse gennem designhistorien. Men mange gange var det en enkelt detalje, der lod sig rodfæste og endte som mønster på stoffer og velourtapeter - en balustrade på en trappe, et rokokoornament på en spejlramme eller en arm på en lysestage - og resultatet har efter sigende begejstret den engelske monark.
- Dronningen har godkendt det hele og er meget glad for kollektionen. Men hun har ikke selv deltaget i arbejdet undervejs, siger Tricia Guild, der forventer, at den kommer til at vokse inden for de kommende år.

The Royal collection


'The Royal Collection' er en fælles betegnelse for de kongelige kunstsamlinger, som det bristiske kongehus råder over på mere end et dusin slotte, som er fordelt i Det Forenede Kongerige - først og fremmest Buckingham Palace, Windsor Castle og slottet Holyroodhouse i Edinburgh, der er dronningens officielle residens i Skotland og ikke må forveksles med Balmoral, som er kongefamiliens private opholdssted.
Foruden uvurderlige malerier indgår mange af kongehusets møbler, porcelænssamlinger, sølv, rustninger, tapeter og tæpper også i samlingerne. Den britiske dronning ejer i princippet alle genstandene, og hun har ansvaret for, at de vedligeholdes og bevares. Derfor er 'The Royal Collection' også navnet på en selvstændig afdeling i det britiske kongehus med egen administration og eksperter, der sørger for at løfte opgaven. 'The Royal Collection' fungerer som en fond. Alle kommercielle aktiviteter som entréindtægter fra slottenes åbne afdelinger, koncerter og salg af genstande fra museumsbutikker m.m. går til at vedligeholde samlingerne og sikre, at der fortsat vil være offentlig adgang til dele af dem.
Det gælder også Tricia Guilds nye kollektion, 'The Royal Collection by Designers Guild'. Kollektionen produceres og distribueres af Designers Guild, og det er første gang, det britiske kongehus har tildelt en licens til et andet firma i kongehusets navn. Kongehuset ejer rettighederne til kollektionen, og overskuddet går til at vedligeholde de kongelige samlinger. Med andre ord var det en ren ære for Tricia Guild at designe kollektionen.
Stoffer og tapeter fra 'The Royal Collection' er i handelen i september.


Læs mere om: