Slet

Russisk luksus

Du kender uden tvivl de smukke juvelbesatte æg fra det russiske juvelér-firma Fabergé, men det er også en nydelse at betragte nogle af de andre luksusting, som kom derfra - selvom en almindelig pengepung desværre nok ikke er til det.

Et af verdens allermest berømte juvelér-firmaer er Fabergé, som blev grundlagt i 1842 i Skt. Petersborg af Gustav Fabergé, guldsmed af fransk afstamning. Firmaet kendes bl.a.  for de ekstravagante påskeæg af emalje og juveler, som zaren forærede sin hustru, men det fremstillede også mange andre luksusting. Her er nogle eksempler.
 
 
1. Denne såkaldt pragtkovsh – drikkeskål – af forgyldt sølv med cloisonné-emalje er udført hos Fabergé i Moskva 1908-17 af guldsmeden Fjordor Rückert og stemplet med den russiske dobbeltørn. Den fik hammerslag på 1.3. mio. kr. hos Bruun Rasmussen.  
 
 
2. Selv brugsgenstande blev løftet op i luksusklassen, når Fabergé stod bag. Her en bordklokke til at tilkalde tyendet med. Den er lavet af nefrit og guld med knap af månesten og var en gave fra den danskfødte russiske kejserinde Dagmar til hendes nevø, Christian 10. Hammerslaget hos Bruun Rasmussen landede på 145.000 kr.
 
 
3. Fabergé borduret er lavet af nefrit og 14 kt. guld med guld- og sølvblomster samt diamanter. Det blev solgt for 720.000 kr. hos Bruun Rasmussen. For Fabergé faldt klokken i slag med den russiske revolution i 1918, hvor firmaet blev nationaliseret. I 1924 åbnede to medlemmer af familien firmaet Fabergé et Cie. i Paris. Det lukkede i 2001. 
 
 
4. Ikke noget med plastic skjorteknapper, når Fabergé stod bag! Disse seks er fremstillet af facetslebne granater og rosenslebne diamanter i ca. 1900. De ligger stadig i deres originale æske og var en gave fra kejserinde Dagmar af Rusland til hendes bror, Frederik 8. Hammerslag hos Bruun Rasmussen: 250.000 kr.