Der findes utallige kostretninger, og mange af dem udpeger kuldraterne som de helt store syndere. Men det er faktisk muligt at spise kulhydrater og samtidig gøre bod på 'skaderne' med det samme.
For kigger man på den kostretning, hvor det handler om at spise efter det glykæmiske indeks, kan man nemlig blot finde det rigtige tilbehør til.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Klik her for at ændre dit samtykke
Det glykæmiske indeks (GI) er et udtryk for, hvor meget blodsukkeret stiger, når man har spist en fødevare. Det måles på en skala op til 100, hvor det er højt, hvis det er over 70. Det er lavt, hvis det er under 55, og det er dette lave glykæmiske indeks, mange prøver at spise efter.
Fredrik Paulún, der er GI-ekspert giver nogle gode råd til, hvordan du gør kulhydraterne sundere efter det glykæmiske indeks:
Spis salat til din bøf
Har du forberedt et lækkert måltid med bøf og kartofler, er det en god idé at spise en salat som forret.
Salatens gode fibre svulmer nemlig op i maven og laver en beskyttende hinde omkring sukkeret fra kulhydraterne i kartoflen, så sukkeret kun langsomt slipper ud. Dermed stiger blodsukkeret ikke så meget. Spis især fibrene fra gulerødder, æbler og bønner.
Brug bønner i din smoothie
Bønner er gode i alt fra salater til supper, men det er faktisk også en god idé at blende dem i din smoothie. Bælgplanter er rige på proteiner samt antinutrienter, der forsinker kroppens nedbrydning af kulhydrater. De indeholder også gode fibre, der forhindrer blodsukkeret i at stige for hurtigt. Så blend gerne nogle sorte bønner i din smoothie, så dit blodsukker holdes stabilt.
Spis meget gerne rester
Kartofler, pasta og ris bliver faktisk sundere af at stå natten over. En del af stivelsen bliver forvandlet til resistent stivelse, og de virker faktisk som grove kostfibre og er derfor ganske gavnlige for fordøjelsen.
Et godt tip er altid at koge ekstra kartofler, så der er til dagen efter, forklarer Fredrik Paulún.
Bruger nødder og frø
Sørg endelig for at drysse nødder over din havregrød eller frø i din pastasalat. Nødder og frø er nemlig meget effektive i forhold til at sænke GI-værdien. Når valnødderne, mandlerne, pekannødderne, paranødderne, cashewnødderne, pistacienødderne, hasselnødderne, solsikkefrøene, græskarfrøene eller hørfrøene lander i din mave, får de den til at blive tømt langsommere, og det er sundt, siger Fredrik Paulún.
Kulhydraterne hos nødder og frø er i øvrigt indkapslet i kernen, så de slipper ikke så let ud og påvirker blodsukkeret.