Slet

Skønne hvidvine fra Norditalien

Stik imod hvad mange eksperter mener om italiensk hvidvin, triumferer de i denne blindsmagning.

Vi undrer os. Igennem mange år har det været moderne blandt eksperter at bortdømme de italienske hvidvine. Landet kan simpelthen ikke præstere noget, der hæver sig over gennemsnittet, hedder det. Javel ja. Men de udsagn svarer slet ikke til det, vi hører fra paneldeltagere under blindsmagningen. De læsere, der har rejst i Norditalien, vil vide, at man her finder nogle herlige, velklingende hvidvine skabt på Sauvignon Blanc og Gewürz-traminer-druerne. Mod vest, ovre ved Gardasøen, brillerer de bedste af Soaverne nu med sprød finesse og moden ferskenfrugt, og i Piemonte, der ellers er vidt berømt for sine rødvine som Barolo og Barbaresco, har den noget upåagtede Arneis-drue manifesteret sig kraftigt i de seneste par år.
Men ligesom i andre fremragende midteuropæiske hvidvinsområder som for eksempel Alsace, Sydtyskland og Østrig nytter det ikke, at forlange smagsmirakler ved 50 kr. pr. flaske. De kendere, der virkelig værdsætter ædel hvidvin, betaler prisen. I tilfældet Norditalien begynder festen fra omkring 130 kr. pr. flaske.
Der ikke mange importører i Danmark, der har fået øjnene op for disse gode vine, så her kan Mad & Bolig-læserne være smagspionerer.

 

Hvidvine fra Norditalien

 

1. Fontanafredda
2006 Langhe Arneis, Piemonte
Superbrugsen, 79 kr. ??? (+)

»Sikke en pragtfuld aroma,« røg det med det samme ud af flere smagere. Denne sprøde vin fra Piemonte får desuden ros for sin stringente og rene smag samt en livlighed, der gør den egnet til velkomstdrik og, selvfølgelig, til retter med fisk og skaldyr. Tilmed er prisen særdeles venlig i forhold til kvaliteten.

2. Villa Russiz
2007 Pinot Grigio, Collio, Friuli
Jysk Vin, 133 kr. ????

En lækker tone af nødder og en fed moden frugt gør denne vin til en herlig læsker. Kan nydes med stor fordel til krydret mad fra Asien og til chiliprægede italienske retter.

3. Maculan
2005 Braganze di Breganze, Veneto
Philipson Wine, 90 kr.* ??

Denne topavler skuffer noget her. Vinen virker flad og upersonlig, men rummer dog en frugtig mineralsk aroma. Men det bliver ikke rigtig til mere.

4. Hofsätter
2007 Gewurztraminer 'Kolbenhof', Alto Adige
Adriat Vinimport, 190 kr. ????? FAVORIT

Ganske enkelt en helt vidunderlig Gewürztraminer med forfinet aroma af kærlighedsfrugt, hybenrose, hyld og jod samt en saftig næsten olieret velsmag, der står helt rent i ganen. Fin til krydret asiatisk mad, men prøv den også til 'tørre' europæiske oste som parmesan, manchego eller pecorino.

5. Cantina Terlan
2007 Sauvignon Blanc 'Winkl', Alto Adige
Vinens Verden, 130 kr. ????

Denne relativt billige hvidvin gør det faktisk rigtig godt i denne sammenhæng. Dens tone af brænderøg og krudt er lækker. Smagen koncentreret med et vist eksotisk præg og en fin tone af hyld.

6. Pieropan
2006 Soave 'La Rocca', Veneto

Vinferie i Norditalien

Vindistrikterne i Norditalien er nogle af de skønneste steder at være turist. Især i bil i områder som Alto Adige,
Soave, Valpolicella, Tirol og Piemonte, vil man opleve velfungerende miljøer med masser af god mad og vin.
Markerede ruter viser vej til ikke alene vin, men også til oste, skinker, Grappa etc.
Områderne har også mange Bed & Breakfast, agriturismo/
vingårdsferie samt familiehoteller.

Adriat Vinimport, 190 kr. ????? FAVORIT

Topavleren i Soave skaber en af de mest stabile hvidvine i Norditalien. År efter år leverer Pieropan store oplevelser til sine kunder. Denne 2006'er har med sin smør- og nøddetone appel mod langt dyrere Bourgogner, men er samtidig i den grad sig selv: eksotisk, sprød, mættende og elegant. En stor personlighed.

* Prisen er ved køb af 12 flasker.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr

 

 

SMAGERNE ER: MARIA GRØNLYKKE forfatter, BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen, NANA WAD sommelier, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.

Læs mere om: