Slet

Svanen - Arne Jacobsen | Hvad er det værd?

Da stolen Svanen og dens storebror Ægget så dagens lys, blev de betegnet som teknologisk nyskabende. De var nemlig helt fri for kanter og bestod udelukkende af kurver.

Designer: Arne Jacobsen

Årstal: 1958

Historien bag:

Da Arne Jacobsen i slutningen af 1950’erne stod for at designe Royal Hotel i København, designede han også Svanen, som skulle indgå i loungeområdets interiør. I modsætning til mange andre møbler på den tid, så var Svanen – og dens broderstol Ægget – karakteriseret ved sine runde former. Arbejdet foregik i samarbejde med Fritz Hansen, som Jacobsen havde samarbejdet med siden 1934, og her produceres den stadig. Stolen er en samlet skal betrukket med forskellige materialer afgørende for prisen. Derfor fås stolen i dag nyproduceret til priser fra 20.000-50.000 kr.

Læs også: Koglen - Poul Henningsen

[node:cta:11889]

Svanen på auktion:

Alt efter materiale og stand får Svanen mange forskellige hammerslag, og der spiller mode også ind. Fx fik Svanen i grå uldstof et hammerslag på blot 13.000 kr. mod sin vurdering på 18.000 kr., hvorimod lædermodellerne eller sorte stole ofte rangerer meget højere, for ikke at tale om ældre udgaver.  Hvis man har forelsket sig i modellen, kan det derfor betale sig at kigge bredt, når det kommer til materiale og farvevalg. Svanen opnår ikke samme høje hammerslag som brormand Ægget.

Vurdering: 12.-25.000 kr. på lauritz.com, men helt op til 60.000 med originalt læder.

Læs også: Safaristol - Kaare Kliint