Slet

Tysk hvidvin på toppen

Blandt de store vinlande er Tyskland det mest oversete. Fordomme om søde billigvine er sejlivede, og intet kan være mere forkert. Tyske Riesling er ganske enkelt blandt verdens bedste hvidvine, mener Mad & Boligs vineksperter.

Blandt de store vinlande er Tyskland det mest oversete. Fordomme om søde billigvine er sejlivede, og intet kan være mere forkert. Tyske Riesling er ganske enkelt blandt verdens bedste hvidvine, mener Mad & Boligs vineksperter.

Det er ikke hver dag, vi uddeler tre femtaller til vine, der koster fra 100-150 kr., og giver tre firetaller til resten af vinene. Men det er ikke desto mindre resultatet af denne smagning af tyske Riesling.

Konklusionen er, at de tyske vine kan måle sig med de bedste franske fra Alsace, hvad kvaliteten angår - men til under halvdelen af prisen. Sammenligningen er måske ikke så ligetil. Flere af de store franske Riesling er de senere år blevet lidt sødligere i stilen, hvor de tyske stadig holder sig pivskarpe og klassisk ranke og rene. Her lefl es der ikke for den internationale efterspørgsel efter sødlig vin.

For de seks Riesling, vi har smagt, er niveauet konsekvent meget højt. Truslen mod Bourgogne og Alsace kommer altså ikke fra Sydamerika eller Australien - de har intet at gøre i dette luftlag - næ, truslen kommer såmænd fra nærmeste nabo. Det er utrolig godt gået af vinlandet, der ellers bærer rundt på så mange fordomme.

De klassisk tørre og rene Riesling fra Tyskland er perfekte til de skarpe asiatiske og italienske køkkener med grønsager, fisk og skaldyr. Det er næsten umuligt for os at vælge én favorit blandt de seks vine, der ligger i toppen alle sammen. Det er nemt at blive forfalden til det her - og for en gangs skyld bliver man ikke ruineret, hvis man ikke kan stå imod. Det er bare at gå på opdagelse i de tyske vinområder langs Mosel, Rhinen og Main. Man kan næsten kun blive positivt overrasket.

Livlig og ren
69 kr.

???? (+)
Livlig duft med mange nuancer af eksotiske frugter. Klar og ren i smagen. Knap så langtidsholdbar i glasset som de øvrige, men overvældende kvalitet til prisen.

Matthias Müller 2007 Riesling Kabinett Trocken, Mittelrhein minvin.com

 
 
Passionsfrugt og hyld
125 kr.

????
Smag af passionsfrugt og hyld og knap så karakteristisk Rieslingsmag som de øvrige. Perfekt til en røget laks. Pigerne i panelet gav den fire og drengene fem stjerner, og en topvin det er det.

Reichgraf von Kesselstatt
2008 Keseler Riesling QBA Trocken, Ruwer Vinoble

 
 
Blomster og røg
165 kr.

?????
Fin duft af blomster og røg og en flot balance mellem syre og sødme. Endnu en topvin, der er krystalklar og pivren i smagen. Klassisk majestætisk Moselvin.

Villa Huesgen 2007 Riesling Trocken,
Mosel Vinoble

 
Salt og skiffer
99 kr.

????? (+)
Tør, ren og typisk klassisk Riesling, der kommer fra en skråning med et fald på 65 procent. Nem at blive forfalden til. Duft af nektar og saftigt græs. Smag af salt og skiffer. Rystende god til prisen.

Weingut Leitzen
2007 Riesling Calmont
Stern Trocken, Mosel
minvin.com

 
 
Petroleum og honning
145 kr.

?????
Kraftig smag med fin duft af petroleum, lækker sødme med eksotiske toner af honning og hø. Fed og vaniljeagtig med et strejf af muskat. Ualmindelig lækker.

Weingut Josef Rosch 2006 Riesling Spätlese Trocken,
Selection J. R., Mosel
Jysk Vin

 
 
Sublimt god til ost
185 kr.

????
Endnu en topscorer. Og endnu en gang må vi have de store superlativer i brug. Sublimt godt. Prøv den til en blød cremet ost.

Weingut Robert Weil 2007 Riesling Kabinett Trocken, Kiedrich Gräfenberg Rheingau Jysk Vin

 

 

 

????? Topvin (excellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(+) Godt køb
(-) For dyr

 

Langs de tyske floder
 

De bedste tyske vinområder ligger langs de større floder Mosel, Rhinen, Main, Neckar og Ahr. Tyskland er det nordligste vinland i verden, der har været i stand til at frembringe kvalitetsvine i større omfang. Druerne er længe om at modnes, for antallet af solskinstimer og solens intensitet er mindre end i Spanien og Syditalien. I praksis betyder det, at de tyske vine sjældent er kraftige og bastante, men i højere grad ædle og raffinerede med mange nuancer. Et andet plus er, at alkoholprocenten i de tyske vine ofte er et point eller to under de sydeuropæiske vine og noget under de oversøiske. Man kan med andre ord nyde mere vin uden at blive påvirket. Det kan også være en kvalitet.

 
 
Læs mere om: