Slet

Vietnam i Danmark

Det vietnamesiske køkken er et af de mest farverige og smagfulde i verden. Retterne er altid friske - uanset om det er fisk, kød eller grønt og så spiser vietnameserne rigtig mange friske krydderurter. Følg vietnamesiske Anh Lê fra restauranten Lê Lê i København, når hun tryller i køkkenet og guider til de forskellige retter.

Vietnamesisk mad er saltet i Nordvietnam, stærkt i Centralvietnam og sødt og krydret i Sydvietnam. Retterne er altid lavet af friske råvarer, uanset om det er kød, fisk eller grøntsager, og så spiser vietnameserne enormt mange rå grøntsager og friske krydderurter til alle retter. Hovedingredienserne er fiskesauce, citrongræs, lime, chili, hvidløg og krydderier som kanel og anis, men vigtigst af alt er de friske urter.

Tre gastronomiske kategorier

Vietnams gastronomiske historie minder meget om Frankrigs med landkøkken, bistro og gourmet og kan i hovedtræk inddeles i tre kategorier: bondekøkken, gadekøkken og kejserkøkken. På landet hersker det traditionelle bondekøkken, som består af de dyr, urter og frugter, som måtte være i baghaven. Retterne er meget simple, men det er også deres styrke.

I byerne har vietnameserne et gadekøkken, der er præget af små retter, der ændrer sig, som dagen går. Her er maden mere delikat end bondekøkkenet, hovedsagelig fordi flere råvarer bliver brugt i retterne. Samtidig er retterne gennem tiden blevet udviklet på grund af udenlandske påvirkninger fra fx Kina, Frankrig, Japan og USA, og det har gjort retterne mere kreative.

Det sidste og flotteste er kejserkøkkenet, som findes Centralvietnam og på de lækre restauranter i storbyerne. Retterne er langt mere sofistikerede end bonde- og gadekøkkenet og balanceres af en kombination af fiskesauce, fermenteret fisk, syltede tigerrejer, kammuslinger eller fisk og kød med friske krydderurter.

10 par solbriller

Læs mere om: