Sæt dig ind i de helt overordnede regler om etiketterne og forskellene fra land til land – hvad er en grand cru, en AOC eller hvad betyder doc på en italiensk vin. Det er regler, du hurtigt kan lære udenad, så du ikke føler dig helt fortabt.
Slet

Vinkøb: Hvad skal du kigge efter

- og hvor køber du vinen

 

 

Hvad køber du - hvor:

• Klip vinanmeldelserne ud og tag dem med når du handler. Brug en beskrivelse som 'tung og fadlagret' som et pejlemærke.
• Køb de oversøiske vine i supermarkedet, her er som regel det største (og mange gange eneste) udbud.
• Gå derimod uden om de store, kendte mærker som f.eks. amarone eller barolo i supermarkedet, siger Nana Wad: "De kan godt smage godt, men ikke som amarone." Vælg hellere en vin fra en lille, mere ukendt vingård, hvor de store supermarkeder har bedre mulighed for at få gode vine til gode priser. Køb mærkevarerne og især de europæiske vine hos vinhandleren.

… og det ser du efter:
• Sæt dig ind i de helt overordnede regler om etiketterne og forskellene fra land til land - hvad er en grand cru, en AOC eller hvad betyder doc på en italiensk vin. Det er regler, du hurtigt kan lære udenad, så du ikke føler dig helt fortabt.
• De fleste vine har en oversat tekst bagpå, som fortæller, hvor vinen kommer fra og hvilket årstal, den stammer fra. Det siger især noget om, hvorvidt den er meget ung eller moden vin. Men om det er en god eller dårlig årgang, bliver du nødt til selv at tjekke.
• De oversøiske lande, f.eks. USA og Australien, er gode til at skrive de nødvendige oplysninger på etiketterne, f.eks. hvilken drue, vinen kommer fra. Hos de franske vinproducenter lægger man mere vægt på, hvem der har dyrket druen og lavet vinen - og ikke hvilken drue, der nødvendigvis er brugt. Her kan du bruge din lokale vinhandel som konsulent eller slå det op på nettet, for ja, på de franske vine er etiketterne svære at afkode, men det er også prisen værd at lære, da "franske vine ofte er nogle af verdens bedste", mener Nana Wad.

 

Vinens facebook

Hvad siger de andre om vinen - og hvordan var det lige, den smagte dig, sidst du nød den på restauranten? Det kan du nu bruge stregkoden bag på vinen til at fortælle, når du står og tøver ved vinhylderne: Vinomemo.com er en helt ny hjælp til dig som forbruger, som firmaet Geist har udviklet for We Love People: Et community a la facebook, hvor du som medlem kan dele din egen mening eller få adgang til de andres om den flaske, du står med i hånden. Du sender stregkoden bag på flasken via en sms - og straks vælter meninger og anmeldelser frem fra professionelle, bl.a. Mad & Boligs vinanmelder Nana Wad, dine vin-venner - eller måske ligefrem din egen vurdering af vinen, hvis du skrev den ned, sidst du smagte...
Meld dig som medlem og læs mere på vinomemo.com

Test din viden om vin

Prøv spillet Vin Monopoly - eller Vino Mondo - på engelsk. Det er en slags Trivial Pursuit med vin som emne, hvor man får spørgsmål på tre niveauer - novicen, den let øvede og den hard core vinkender.

Er du en supersmager?

Smagsløg er kun en mindre del af selve smagningen, det er duftindtrykkene, der er afgørende for vores smagsoplevelser - men alligevel er følgende øvelse måske meget sjov.
Lav et hul på 7 mm i et lille stykke papir. Stryg noget frugtfarve på tungen. Den tager farve, men papillerne - hvor smagsløgene sidder - forbliver lyserøde. Se med et forstørrelsesglas og tæl alle de lyserøde pletter. Har du over 35 papiller, er du en supersmager.
En undersøgelse fra Yale University viser, at mens 35 procent af kvinderne er supersmagere, gælder det kun 15 procent mænd. At være en supersmager vil sige, at man har flere smagsløg og holder af salt, kaffe med fløde og sukker samt foretrækker de lettere, mere delikate og ofte søde vine, men kun sjældent kan lide stærk spiritus.

Få Nana Wads gode råd om vinsmagning her

Læs flere vintips

Læs mere om: