
10 Wegner-stole du skal kende
En Wegner-stol må siges at være en ægte dansk designklassiker. Manden bag, Hans J. Wegner, har lavet nogle helt utrolig smukke stole. Vi har samlet 10 Wegner-stole, vi gerne ville eje.
Hans J. Wegner er en af Danmarks store stjerner inden for møbeldesign. Selvom han både arbejdede som arkitekt og designede alt fra sølvtøj til tapet, så var det primært hans stole, der gjorde ham verdensberømt. I 1940’erne, 50’erne og 60’erne lavede han nogle ikoniske stole, som stadig bliver beundret og solgt i dag.
Se også: Wegner's Y-stol: Historien om en designerstol
Hvem vil ikke eje en Wegner-stol?
Som sagt har Wegner designet utallige stole, som kan stemples som ikoniske. Her taler vi både om spisebordsstole og loungestole, der nærmest er en skulptur i sig selv. Han står blandt andet bag kontordrejestolen, påfuglestolen, gyngestolen, venusstolen, skalstolen og ikke mindst Y-stolen, der må siges at være hans mest succesfulde design.
Y-stolen - CH24 så dagens lys i 1949. Stoleklassikeren udstråler i den grad godt håndværk, hvilket fx kommer til udtryk i de mere end 120 meter papirsnor, som sædet er håndflettet af. Det betyder, at stolen kan leve op imod 50 år.
Hans J. Wegner er et fremragende eksempel på, at godt håndværk og enkelt design, men banebrydende design er den perfekte opskrift på en designklassiker, som kan bruges flere årtier, efter de blev skabt.
Vi har lavet et lille galleri med 10 af de Wegner-mesterværker, som du skal kende, vi er vilde med og som har ændret møbeldesign for altid.
Læs også: 5 designstole du bør kende
10 Wegner-stole du skal kende
Wegner-stole


Kontordrejestolen
I 1955 tegnede Wegner denne Rolls-Royce inden for kontorstole. Normalt arbejdede han kun i træ, og derfor er den her behagelige og smukke stol meget atypisk Wegner. Den kan stadig købes i dag, men prisen er også i Rolls-Royce-klassen, og brugte versioner af stolen sælges til skyhøje priser på auktioner. Find den fx her!


En comeback-stol
Wegner tegnede GE34 lænestolen tilbage i 1957, og stolen - og den dertilhørende sofa - var meget populær. Men populariteten forsvandt og produktionen stoppet. Nu er GE34 stol og sofa tilbage på markedet og produceres af GETAMA. Find den fx her!


Påfuglestolen
Påfuglestolen er en af Wegners mest kendte stole. Wegner designede stolen med udgangspunkt i den klassiske Windsorstol, men også med sin vanlige forståelse for den menneskelige krop. Af den grund er Påfuglestolen en helt særlig siddeoplevelse. Stolen er så dyr at producere, at den faktisk kun laves en gang årligt. Find den fx her!


Den kendte Y-stol
Y-stolen eller Wishbone Chair, som den også kaldes i udlandet, er for mange indbegrebet af dansk møbelkunst, og den er lige så populær i dag som i 1950, hvor den først blev produceret. Find den fx her!


J16 Gyngestolen
J16 Gyngestolen er ikke den mest berømte af de mange gyngestole, som Hans J. Wegner gennem årene har tegnet, men den er en af vores favoritter. Den blev lanceret i 1944 af FDB Møbler, men i dag er det Fredericia Furniture, der producerer J16. Find den fx her!


Venusstolen
I 1936 tegnede Wegner Venus-stolen, men så blev den taget ud af produktion og vendte først tilbage i 2015, hvor firmaet GETAMA satte den i produktion igen ud fra de originale tegninger.


Den håndflettede CH25
CH25 er designet af Hans J. Wegner i 1950. Sæde og ryg er håndflettet i et særligt mønster, som kræver mere end 400 meter papirgarn og tager mere end 8 timer at flette. Find den fx her!


Smiley
Hvis du spørger en amerikaner eller englænder, hvad den her stol hedder, så får du svaret "smiley". Sådan er den nemlig kendt i udlandet, mens vi herhjemme kalder den skalstolen. Uanset navn så er den en ikonisk stjerne i ind- og udland. Find den fx her!


Bamsestolen
Hans. J. Wegner tegnede Bamsestolen tilbage i 1951. Den var et stort hit i udlandet, men ikke helt så populær herhjemme. Bamsestolen er lavet til at holde i flere generationer, og prisen afspejler de høje produktionsomkostninger. Find den fx her!