Tendenser

11 sparetips til store og små boligprojekter

Står du overfor en renovering, har inflationen måske givet dig sved på panden. Vi samler 11 tip, som kan hjælpe dig med at nå i mål indenfor budget.

Spar penge på dine boligprojekter

Har du købt et håndværkertilbud, har inflationen måske givet dig sved på panden. Selv hvis du “bare” skal renovere badeværelset, kan de stigende priser give søvnløse nætter.

Priserne stiger og elregningerne bugner – og det udfordrer mange boligprojekter. Men der er heldigvis mange ting, du selv kan gøre, hvis dine boligprojekter skal være billigere, så du stadig kan komme i mål.

Derfor har vi samlet en række tip til, hvor og hvordan du kan spare, så du når i mål med din renoveringen eller boligprojektet.

1. Lav et realistisk budget

Et godt gammeldags budget er din vej mod et vellykket renoveringsprojekt. Find ud af hvor mange penge, du kan kaste i projektet, og hvordan du vil fordele kroner og øre. Læs mere om, hvordan du lægger budget her.

Frem med notesblokken. Skriv ned, hvad du skal bruge penge på rum for rum. I et køkken kan det være køkkenelementer, fronter, vvs, armatur, hårde hvidevarer.

Du behøver ikke skrive småting som skruer på listen, men lav gerne en pulje som hedder diverse. Du kan nemt blive overrasket over, hvor hurtigt man kan købe sig fattig i malertape og alverdens små dimser.

2. Nice to have vs. need to have

Går du ind i et supermarked uden en indkøbsliste, kommer du højst sandsynligt til at lægge lige rigeligt i kurven. Det er det samme der kan ske, når du renoverer.

Find ud af, hvad der er need to have og nice to have. Så undgår du at købe dig fattig, inden du overhovedet har lagt et gulv at stå på.

3. Visualiser projektets resultat

De fleste kan være enige om, at badeværelset skal være flot. Men hvad er flot? Renoverer du sammen med din partner, så vær enige om et cirka-resultat inden i går i gang. Når I har et fælles mål, undgår i fejlkøb.

4. Gør-det-selv

Har du ikke renoveret før, så frygt ej – det kan faktisk lade sig gøre med YouTube, tålmodighed og livlinje på telefonen. Renoveringer indebærer stejle læringskurver, og du kan hurtigt komme på fornavn med stiksav og fugepistol. Færre håndværkere er lig mindre regninger.  

5. Skift greb, låger og fronter

Vi har en tendens til at tænke nyt, når vi tænker renovering. Men det er skidt for budgettet!

Hvis du f.eks. renoverer køkken, så undersøg om du, i stedet for at købe et helt nye køkken, kan sætte nye fronter på. Der findes en del firmaer som specialiserer sig i at lave fronter til eksisterende køkkener.

Hvis de gamle indbyggede skabe ikke længere matcher stilen på soveværelset, kan du overveje at male dem og sætte nye greb på i stedet for at købe nye. Find inspiration til greb her.

6. Køb maling på DBA

Der er mange penge at spare på alt fra mursten til MDF-plader. Der er faktisk ikke noget, du ikke kan finde på DBA og Facebook Marketplace. Det samme gælder maling.

7. Se det i virkeligheden, og få prøver

Skal du købe noget helt nyt, bør du altid tage ud og se det, du overvejer at købe, i virkeligheden. Derudover er det en god idé at tage materialeprøver og farveprøver med hjem.

8. Køb outlet

Der er rig mulighed for at gøre materialeindkøbene billigere. F.eks. kan du finde diverse flise-outlets, hvor du kan finde fliser, der kan bruges som stænkplade i køkkenet.

Har du fliser tilovers fra et andet projekt, kan du også bruge dem til et DIY-flisebord.

9. Billig luksus med Ikea-hacks 

Du har sikkert set dem overalt, de dér geniale Ikea-hacks… Og der er altså mange penge at spare, hvis du sammenligner en Ikea-garderobe med en snedkerløsning.

Virksomheden YAAY kan lave Ikea-hacks for dig, så det ligner ægte indbyggede snedkerløsninger.

10. Lån værktøjet

Har du ikke renoveret før, så er værktøj en stor pengesluger i starten af renoveringen. Måske det er meget rart at have the basics såsom en boremaskine og en stiksav, men har du ikke planer om at bruge værktøjet igen, så kan du i stedet låne værktøjet.

Spørg i din omgangskreds, om der er værktøj du kan låne. Mange lokalområder har også deres egen facebookgruppe, hvor beboerne glædeligt hjælper hinanden.

11. På opdagelse i storskrald

Storskrald er ofte ikke skrald – men bare møbler og materialer, som savner nye ejere. Så tag de kreative briller på, når du falder over noget – kan en skammel få nyt liv efter en tur med sandpapiret og en klat maling?

Den blå sofa, som er købt brugt, var førhen mørk og grå, men har fået nyt betræk i en dueblå farve. Sofabordet er et DIY-projekt. Se hele hjemmet med de kreative løsninger.

Læs mere om: